Zie de maan schijnt door de bomen - Mies van Hout


Mies van Hout maakte al twee heerlijke prentenboeken rond bekende kinderliedjes en nu is het derde boek er: Zie de maan schijnt door de bomen. In dit boek zijn twaalf bekende sinterklaasliedjes het uitgangspunt. In tegenstelling tot de eerdere liedjesboeken vertellen de illustraties deze keer een doorlopend verhaal.

Zoals in ieder sinterklaasliedjesboek bijt Zie ginds komt de stoomboot het spits af. We kijken mee met een vosje dat in een besneeuwd landschap naar de aankomst van de boot kijkt. Hij kijkt ook toe als Sinterklaas ´trippel, trappel, trippel, trap´, langs de huizen rijdt terwijl Zwarte Piet pakjes door de schoorsteen gooit. Lopend door het bos, waar de maan door de bomen schijnt, gaat het vosje op zoek naar zijn dierenvrienden en hij vertelt hen over die man die ´alle jaren daar weer uit Spanje komt varen'.
Het vosje zet zijn schoen voor de haard in het vossenhol en terwijl buiten de wind door de bomen waait bakt hij samen met zijn vrienden pepernoten. De dieren vieren met elkaar sinterklaasavond, Sinterklaasje komt zelfs even binnen met zijn knecht: twee dieren hebben zich verkleed.
Terwijl het feest wordt gevierd zien we Zwarte Piet ploeteren in de sneeuw, hij heeft een lekke band. Piet heeft vast even naar binnen gegluurd bij het vosje toen hij langs kwam, want voor het afscheidslied klinkt heeft Sinterklaas nog een paar pakjes voor de deur gelegd.

Bij het prentenboek zit een cd waarop Jesse Goossens de liedjes uit het boek ten gehore brengt. Ze wordt daarbij begeleid door een gitaar en een aantal andere instrumenten. De liedjes hebben een rustig tempo en de sfeer van het boek klinkt er duidelijk in door. Wie een indruk wil krijgen van deze sfeer kan hier een trailer van het boek bekijken.

Zie de maan schijnt door de bomen is een leuke aanvulling op al bestaande sinterklaasboeken met de teksten van sinterklaasliedjes. Nu eens niet Oudhollandse plaatjes met Sinterklaas in de hoofdrol, maar een leuk vosje en zijn vrienden die op hun eigen wijze het feest vieren. Natuurlijk zijn Sinterklaas en Zwarte Piet wel regelmatig te zien.
De activiteiten die in het prentenboek worden getoond zullen voor kleuters herkenbaar zijn: kinderen en dieren zingen bij een schoentje voor de haard, ze verkleden zich als Sint en Piet, ze gaan pepernootjes bakken en hebben een gezellige sinterklaasavond.
De illustraties van Mies van Hout zijn weer top. Prachtig kleurgebruik, genoeg details om te verassen, zonder de lezer te overweldigen met een overvolle zoekplaat. Heerlijk boek.

Zie de maan schijnt door de bomen
Mies van Hout

Lemniscaat, 2011