Een zwaluw in de winter - Timothée de Fombelle


De Franse auteur Timothée de Fombelle, onder andere bekend van zijn boeken Majoor Rosalie en Tobie Lolness, schreef een prachtig kerstverhaal over een eenzame vrachtwagenchauffeur en een bijzondere zwaluw.
De Franse vrachtwagenchauffeur Freddy rijdt vanuit Italië richting Calais met zijn oude koelwagen vol ijs. Het is niet zijn favoriete route door ‘die toestanden bij de tunnel onder het Kanaal’; vluchtelingen die proberen in de vrachtruimte te komen en zo Engeland te bereiken. Dat Freddy niet thuis zal zijn met Kerstmis vind hij niet erg. Er is niemand die op hem wacht, hij is eenzaam. Het is al bijna honderd dagen geleden dat iemand meer dan drie woorden tegen hem heeft gesproken.
Terwijl Freddy richting Calais rijdt, vliegt ver weg een zwaluw geheel tegen zijn natuur in van het warme Afrika naar het koude Europa. Een sterke innerlijke stem die alsmaar zegt dat er achter de sneeuw op hem wordt gewacht drijft het vogeltje.
Als de verhaallijnen elkaar kruisen is het kerstavond en komen geluk, moed, verbondenheid en hoop samen.

De Fombelle schrijft in beeldende taal en kruipt daarbij in het hoofd van zijn personages. Zo zweeft de lezer mee met die ene bijzondere zwaluw uit Afrika. Waar andere zwaluwen nooit nadenken over de mensen die ver beneden hen leven, wil deze zwaluw meer weten, bijvoorbeeld waarom mensen verdriet hebben, spelletjes spelen of oorlog voeren. Dat komt omdat ooit een jongetje zich over de zwaluw heeft ontfermd toen hij hulp nodig had.
Ook vrachtwagenchauffeur Freddy houdt geen geheimen achter en de lezer voelt mee met zijn hartverscheurende eenzaamheid.
De Fombelle heeft ook een maatschappelijke boodschap en vraagt met dit verhaal onder andere aandacht voor de vaak schrijnende situatie van vluchtelingen.
Een zwaluw in de winter is beeldschoon geïllustreerd door Thomas Campi. Zijn realistische tekeningen zijn bijzonder sfeervol en heel mooi van kleur.

Timothée de Fombelle schreef een zoet/zuur kerstverhaal dat aan je blijft plakken. Een verdrietig verhaal dat toch troostrijk is.

Een zwaluw in de winter
Tomothée de Fombelle, vertaald door Eef Gratama met illustraties van Thomas Campi
Querido, 2021

© Thomas Campi