Maximiliaan Modderman geeft een feestje - Joukje Akveld


Op woensdag 25 januari starten de jaarlijkse Nationale Voorleesdagen, voor de twintigste keer alweer, met het Nationale Voorleesontbijt. Op deze dag zal er in bibliotheken, scholen, peuterspeelzalen en in de kinderopvang een Voorleesontbijt georganiseerd worden waar vaak een Bekende Nederlander zal komen voorlezen.
Bij de Voorleesdagen hoort traditioneel ook de Prentenboek Top 10 en het Prentenboek van het jaar. Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten stelden de Top 10 samen en zij kozen Maximiliaan Modderman geeft een feestje als Prentenboek van het jaar. Het boek is geschreven door Joukje Akveld en de illustraties zijn van Jan Jutte.

Maximiliaan Modderman geeft een feestje in de tuin. Het is een feestje met taart voor de knuffels van Maximiliaan. Het is niet zomaar een feestje, het is een wild feestje en een vies feestje. Een feestje waarbij je niet schoon kunt blijven. ‘Dat vinden zijn pap en mama straks vast niet leuk’ en daarom besluit Maximiliaan Modderman dat zijn trui met daarop de sporen van het wilde vieze feestje in bad moet. Ook de gasten die mee gefeest hebben moeten eraan geloven. En daar houdt het niet op. Het voorleesboek en zelfs de taart moeten ook in bad. Dat brengt de knuffels van Maximiliaan op een idee…

De tekst in het boek is summier, het verhaal wordt voor een belangrijk deel in beeld verteld. Zo zien we een van de knuffels aan het begin van het feestje klaar staan met een katapult vol taart. Op het volgende plaatje rent iedereen rond met stukken taart in de hand. Zo wordt duidelijk waarom er in de tekst sprake is van een ‘vies feestje’. De samenspraak tussen de tekst en het beeld zal niet iedere peuter/kleuter direct begrijpen, omdat niet iedere handeling wordt beschreven. De lezer moet bijvoorbeeld hier zelf bedenken wat de knuffel met de katapult heeft gedaan en waarom vervolgens iedereen achter elkaar aanrent met stukken taart  in de hand. Dat hoeft overigens geen probleem te zijn, de voorlezer kan samen met de luisterende kinderen het verhaal tot een kloppend geheel maken door vragen te stellen en het verhaal aan te vullen als dat nodig is. Bijvoorbeeld op het moment dat Maximiliaans ouders het verhaal binnen komen lopen. We zien dan eerst alleen een stukje van hun benen. De tekst geeft aan dat er narigheid op komst is: ‘Ojee, o wee, o,nee…’  De lezer moet zelf de verbanden leggen: van wie zijn die benen, waarom kijkt iedereen ineens zo bezorgd en waarom die verontrustende uitroep.
Gelukkig valt het mee. De ouders van Maximiliaan lijken in eerste instantie heel boos, maar op de volgende bladzijde zien we dat het wel meevalt en krijgt het verhaal een vrolijk einde.

Maximiliaan Modderman geeft een feestje
Joukje Akveld met illustraties van Jan Jutte


Prentenboek van het jaar 2023

Klik hier voor meer informatie over de nationale Voorleesdagen.
Hier is ook de Prentenboek Top 10 te vinden.

© Jan Jutte