Lava - Mireille Geus


Prinses Lava wordt over zeven dagen dertien jaar en de traditie schrijft voor dat een prinses uit haar familie dan lopend op weg gaat naar het land waar zij koningin van zal worden. Lava zou deze tocht met haar tweelingzus maken, maar zij is er niet meer. Dood zegt iedereen, maar Lava weigert dat te geloven. Daarom schrijft ze gedurende de tocht brieven aan haar zus, zodat deze op de hoogte blijft. Ze maakt de reis met een bediende en een hond die de weg weet. Lava vindt haar reisgenoten maar matig, de jongen (Tippe) is nukkig en de hond oud en vies.
De tocht is zwaar en vol onverwachte gebeurtenissen. Het reisgezelschap dreigt niet op tijd aan te komen in het nieuwe land als Lava ook aan de tweede traditionele opdracht wil voldoen: een cadeau voor haar toekomstig volk meenemen. Dat cadeau moet Aventurijn zijn, maar Lava heeft geen idee wat dit is.

Lava is een rijk verhaal dat zich afspeelt in een sprookjesachtig land. Lava beschrijft de zware tocht vol onverwachte gebeurtenissen en ook deelt ze haar gedachten over haar reisgenoten en dat doet ze met de nodige humor. Gaandeweg de tocht groeien Lava en Tippe naar elkaar toe en zelfs de aftandse hond weet na enige tijd Lava’s hart te veroveren. Tijdens de tocht ontmoet het reisgezelschap bijzondere dieren en mensen, bijvoorbeeld een draak die moeite heeft met vuurspuwen, een koningin die denkt dat ze een kip is, een trol die land wil veroveren en een tovenares die ‘een geste’ doet.
Gedurende de tocht komt Lava zichzelf tegen en moet ze haar angsten en verdriet onder ogen zien. Geus beschrijft dat heel mooi in de zeven brieven die Lava aan haar zus schrijft. Iedere brief begint met de beschrijving van een droom, waarin de schrijfster op beeldende wijze laat zien welke emoties zich roeren onder de oppervlakte. Gaandeweg wordt duidelijk hoezeer Lava en haar zusje Etna met elkaar verbonden waren en hoe daar abrupt een einde aan kwam. Iedere dag van de reis neemt Lava ook een stap in het accepteren van Etna’s dood. Dat proces is mooi beschreven en goed te volgen in de afsluiting van iedere brief.

Lava is een boek vol rijke beelden en mooie thema’s. Het is zowel een avontuurlijk vermakelijk verhaal, als een diep emotionele vertelling. Een bijzondere combinatie die goed uitpakt.

Lava
Mireille Geus
Lemniscaat, 2023