Max en de ontplofte vriendschap - Jacques Vriens


Jacques Vriens behoeft nauwelijks nog introductie. Hij zit al 38 jaar´in het vak´en schreef tientallen geliefde kinder-en jeugdboeken. Als kinderboekenambassadeur timmert hij vol enthousiasme aan de weg om het belang van (voor)lezen onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Inmiddels is hij de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd maar dat weerhoudt hem niet nog altijd nieuwe titels aan zijn oeuvre toe te voegen. Vorig jaar startte hij de serie De kinderen van het Kattenpleintje.
Zeven kinderen en drie´kleintjes´wonen met hun ouder(s) aan het Burgemeester B.H. Janssen van Kattenplein. In elk deel van de serie speelt een ander kind van het ´Kattenpleintje´ de hoofdrol. In het eerste deel was dat Steffie die heel wat te stellen had met haar gescheiden ouders, maar toch samen met de buurt de zorg voor opa wist te regelen zodat hij in zijn huis aan het pleintje kon blijven wonen.
In het tweede deel van de serie, Max en de ontplofte vriendschap, is de hoofdrol weggelegd voor Max. Zijn vriendschap´vanaf de zandbak´met Sjoerd komt onder druk te staan als Sjoerds ouders de mogelijkheid onderzoeken om van het pleintje een parkeerplaats te maken. Zij hopen zo meer klanten voor hun supermarkt te krijgen. Daarnaast hebben de kinderen van het pleintje hun handen vol aan de kat van Féline die wegloopt, weer opduikt en dan weer wegloopt.

Vriens blijft een meester in dit genre. Ook nu weer vertelt hij schijnbaar moeiteloos een verhaal waarin veel personages een rol spelen. Voor wie even de kluts kwijtraakt staat voor in het boek een overzicht waarin de hoofdpersonen uitgebreid worden voorgesteld. Ieder kind heeft zijn eigen karakter maar niemand is een karikatuur.
Zoals meestal oogt het boek vrolijk door de vertrouwde tekeningen van Annet Schaap. Zij geeft de bewoners van het Kattenpleintje een gezicht en weet met haar goed getroffen gelaatsuitdrukkingen de stemmingen in het verhaal te benadrukken.
Het verhaal heeft ook een serieuze kant. Zo zit Sjoerd klem tussen zijn ouders en zijn beste vriend. Als zijn ouders niet meer klanten krijgen gaat de winkel failliet en moeten ze verhuizen, maar natuurlijk wil Sjoerd ook niet dat het pleintje verandert is een parkeerplaats. De oplossing wordt, net als in het eerste deel, gevonden als de buurtbewoners de handen ineen slaan. Daarbij hebben de ´boze buurman´ en zijn vrouw het nakijken en dat geeft de lezer een heerlijk lekker-puh-gevoel. Er is ook oog voor het goedmaken na een heftige ruzie; de ruzie tussen de vrienden is niet over als het probleem is opgelost want er zijn pijnlijke dingen voorgevallen die niet zomaar vergeten zijn.
Baanbrekende nieuwe kinderliteratuur is dit boek niet, maar er is geen enkele reden met minachting over het vakmanschap van Jacques Vriens te spreken. Vriens schreef weer een boek dat zich prima laat voorlezen, vol staat met grappige dialogen en bevolkt wordt met personages en gebeurtenissen waarin de lezer kan geloven. Veel kinderen zullen alweer uitkijken naar naar het volgende deel; wie daarin de hoofdrol gaat spelen wil Vriens nog niet prijs geven.

Max en de ontplofte vriendschap
deel 2 in de serie De kinderen van het Kattenpleintje
Jacques Vriens (tekst) en Annet Schaap (ill)

Van Holkema & Warendorf, 2014