De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar - Annie M.G. Schmidt


Sinterklaas is met Piet onderweg naar Nederland. Voor de vijfhonderdvierenzevenstigste keer maken ze de reis met de stoomboot. Maar deze keer gaat het niet goed. Er komt storm en het schip vergaat. Sint en Piet spoelen aan in Frankrijk en worden daar opgevangen door een vissersechtpaar. Ze krijgen nieuwe kleren en de visboer rijdt de twee in zijn open vrachtwagen naar Amsterdam. Zullen de kinderen Sinterklaas wel herkennen zonder mijter en staf?

Annie M.G. Schmidt schreef dit sinterklaasverhaal in 1960 voor het Parool. Daarna verscheen het in verschillende bloemlezingen, geïllustreerd door Fiep Westendorp en in 2004 kwam het uit als boekje. De illustraties die Westendorp bij het verhaal maakte zijn kostelijk, maar niet meer van deze tijd. Zo is Piet de enige die zwart is en verder is Amsterdam uitsluitend bevolkt met witte mensen.
Alle reden dus om een andere illustrator te vragen dit fijne verhaal van nieuwe beelden te voorzien en dat werd Noëlle Smit. Zij brengt het verhaal mooi in beeld en vult met haar tekeningen het verhaal ook aan. We zien de stoomboot verdwijnen in een woeste zee, alleen de pijpen zijn nog zichtbaar terwijl Sint (met staf) en Piet er met sombere gezichten naast drijven op een wat rustiger gedeelte. We zien ook wat er met de pakjes gebeurt en hoe een verfomfaaide Sinterkaas eruitziet.
Erg leuk zijn de beelden van Amsterdam waar Sinterklaas op de Dam zit. Achter de ramen van het paleis zijn de silhouetten van drie meisjes te zien. Als de tram wordt ingezet om pakjes rond te brengen heeft iemand er het bordje ‘Amerigo’ opgeplakt. Wat Noëlle Smit ook laat zien is dat Amsterdam tegenwoordig een internationale bevolking heeft en dus zien we grote en kleine mensen van allerlei kleur.
Het valt opnieuw op hoe tijdloos en goed geschreven de verhalen van Annie M. G. Schmidt zijn. De dialogen lopen vlot, ze weet de spanning goed op te bouwen en haar taalgebruik is rijk en heerlijk om voor te lezen.

De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar is een leuk voorleesverhaal dat met de nieuwe illustraties van Noëlle Smit klaar is voor de 21e eeuw.

De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar
Annie M.G. Schmidt met illustraties van Noëlle Smit

Querido, 2020