Kun jij dat, Pettson? - Sven Nordqvist

 
De prentenboeken over boer Pettson en zijn kat Findus van Sven Nordqvist zijn in Zweden heel populair. In iedere Zweedse boekhandel zijn de boeken van Nordqvist voorhanden. Ook buiten Zweden worden er miljoenen exemplaren van de Pettson en Findus-serie verkocht.
Het eerste deel kwam in 1984 in Zweden uit en werd ruim tien jaar later voor het eerst in het Nederlands vertaald. Er zijn daarna meerdere delen verschenen, maar de avonturen van Pettson en zijn kat zijn in Nederland toch niet erg bekend. Dat is jammer, want het is een leuke aantrekkelijke serie.

Pettson is een oude boer die met zijn kippen en zijn kat op een rommelige Zweedse boerderij woont. Zijn kat heet Findus en ze zijn dikke maatjes. In Kun jij dat, Pettson? speelt Findus een spel dat veel kleuters bekend zal voorkomen, het spel ‘Kun jij…?' om vervolgens te laten zien hoe goed ze de activiteit zelf kunnen. Zo laat Findus, die veel soepeler kan bewegen dan Pettson, zien dat hij sneller kan lopen, bijzonder goed een handstand kan maken en helemaal tot boven in de appelboom kan klimmen. Pettson kan dat allemaal niet, maar gelukkig kan hij wel iets anders heel goed.

Nordqvist werkt het eenvoudige verhaal goed uit in zowel de korte tekst als in de tekeningen. De tekst is levendig geschreven en zo wordt de herhalende vraag ‘kun jij…’ niet saai. Maar het boek is vooral een feestje door de heerlijke illustraties. De strijd tussen Pettson en zijn kat wordt fraai in beeld gebracht in helder gekleurde tekeningen vol grappige details. Op de tekeningen zien we naast Pettson en Findus ook de andere bewoners van de boerderij: de kippen en de mukkels. Mukkels zijn kleine wezentjes die alleen Findus kan zien en misschien ook de lezer als hij goed kijkt.

Kun jij dat, Pettson? is fijn voorlees-en kijkboek.

Kun jij dat Pettson?
Sven Nordqvist, vertaald door Annick Van den Eynde

Davidsfonds, 2019