Wat niet in de safarigids van je ouders staat - Joukje Akveld


In deze tijd van Corona is een safarigids uitbrengen een beter idee dan het op het eerste gezicht lijkt. Een banksafari blijkt namelijk erg leuk. De safarileider is schrijfster en reiziger Joukje Akveld. Zij bezocht Afrika verschillende keren en maakte recent een reis van vijftien maanden door dit gebied. Akveld schreef al eerder over de dieren van Afrika, onder andere in het succesvolle Wij waren hier eerst. Ze werkt momenteel aan een reisgids waarin ze de lezers vooral wil laten zien hoe groot en divers het Afrikaanse continent is.
Maar eerst bracht ze een safarigids uit speciaal voor kinderen onder de titel Wat niet in de safarigids van je ouders staat. Het is een handzaam stevig boekje vol interessante en amusante informatie. Er zijn praktische tips in opgenomen, zoals wat je mee moet nemen op een safari, welke soorten safari’s er zijn, waarschuwingen voor gevaarlijk bomen, planten en dieren en veel tips om dieren op het spoor te komen. Daarnaast vertelt ze uitgebreid over de dieren van Afrika. Deze dieren worden op verschillende manieren ingedeeld en besproken. Er zijn hoofdstukken over diergroepen, zoals roofdieren, insecten, vogels, reptielen of antilopen en er zijn lijstjes, bijvoorbeeld de beroemd Big Five-lijst. Maar je kunt ook gaan voor de Little Five, de Ugly Five of de Greepy Five.
Akveld brengt de dieren tot leven met verhalen geschreven in een vlotte aantrekkelijk stijl die kinderen (en niet alleen hen) zal aanspreken. Zo wordt het stekelvarken geïntroduceerd als een dennenbos op laarsjes, blijkt de maraboe onderaan in het ooievaarsklassement te bungelen als het om uiterlijk vertoon gaat en de naamgever van de Afrikaanse miljoenenpoot moet op zijn rapport een onvoldoende hebben gehad voor rekenen. Akveld spreekt de lezer regelmatig rechtstreeks aan. Ook maakt ze de lezer enthousiast met verrassende uitroepen als ‘Hé, wat doet de treurdongo hier?’ of ‘Ah, wat schattig…’
De foto’s in het boek van Ariadne Van Zandbergen zijn prachtig en maken een banksafari sowieso de moeite waard. De fotografe reist al ruim twintig jaar door Afrika en dat is aan haar werk te zien. Er zijn veel schitterende foto’s van bekende dieren, maar ook minder bekende dieren brengt ze duidelijk in beeld. Acht (!) soorten dwergantilopen bijvoorbeeld of een angstaanjagende scherpe foto van een Baviaanspin.

Wat niet in de safarigids van je ouders staat neemt je mee op reis naar Afrika, een reis die je heel goed hangend op de bank kunt beleven. Je ziet gegarandeerd alle prachtige, lelijke, enge, onschuldige, pluizige en kale beesten waarover Akveld je grappige, enge, verontrustende en bijzondere verhalen verteld.

Wat niet in de safarigids van je ouders staat
Joukje Akveld met foto’s van Ariadne Van Zandbergen
Gottmer, 2020