De herfst van Kleine Gans - Elli Woollard


De herfst van Kleine Gans
is echt een prentenboek om voor te lezen in het najaar. Het verhaal gaat over Kleine Gans die een zomer lang speelde, zwom en genoot in het bos en ongemerkt uitgroeide tot een grote sterke gans. Als de bomen beginnen te kleuren voelt Kleine Gans diep in haar hart ‘een zeurende pijn’, alsof ze ergens anders zou moeten zijn. Ze weet niet wat ze moet doen en gaat raad vragen bij de andere dieren. Zij vertellen haar hoe ze zich op de winter moet voorbereiden, maar alles wat haar vrienden doen past Kleine Gans niet. Ze kan met haar snavel geen bomen om knagen zoals Bever, of een lekker warm hol graven zoals Beer. Kleine Gans weet niet wat ze moet doen. Tot de wind haar naam fluistert en ze naar boven kijkt.

Het stapelverhaal van Elli Woollard wordt aantrekkelijk verteld en draait om de vraag wat het gansje moet doen om de winter door te komen. Keer op keer denkt ze een oplossing voor haar probleem te hebben gevonden, maar elke keer pakt het niet goed uit. Als het allemaal hopeloos lijkt is daar gelukkig dan toch de oplossing. Het gansje ziet een vlucht soortgenoten overvliegen en dan valt het muntje. Ze spreidt haar vleugels en vliegt mee naar de zon. Voor ze vertrekt vliegt ze nog even langs haar vriendjes in het bos, die we zien in hun gerieflijke winterhuizen. Kleine Gans belooft dat ze in de lente weer zal terugkomen. 
De illustraties in dit boek zijn erg mooi. We zien een bos in de herfst, waarin de natuur van groen naar bruin kleurt met gele-en rode accenten. Ook het herfstlicht weet illustratrice Briony May Smith prachtig te vangen. De interacties tussen Kleine Gans en de andere dieren zijn liefdevol afgebeeld, de dieren zijn erg vriendelijk voor elkaar. Als Kleine Gans uiteindelijk uitvliegt zien we dat weergegeven in een serie tekeningen die twee bladzijden in beslag nemen. Hierdoor krijgt dit belangrijke moment de aandacht die het verdient.

De herfst van Kleine Gans is een prachtig getekend prentenboek dat de herfst in al zijn schoonheid in huis brengt. 

De herfst van Kleine Gans
Elli Woollard, vertaald door Jesse Goossens met illustraties van Briony May Smith

Lemniscaat, 2020