Er lag een trommeltje in het gras - Edward van de Vendel
Een verloren trommeltje in het gras. Wat een heerlijk begin van een verhaal, een begin dat direct vragen oproept. Van wie is dat trommetje? Wat zit erin? Waarom ligt het in het gras? En wie gaat het vinden? Alle vragen zullen beantwoord worden, maar niet in chronologische volgorde.
Het verhaal begint bij Sebas. Hij heeft het trommeltje verloren, het is uit zijn fietstas gevallen nadat hij het op een rommelmarkt had gekocht. Daarvoor lag het trommetje op de zolder van oma Lina die dood is gegaan. Oma Lina heeft toen ze nog een meisje was een schat in het trommeltje gedaan en daarna is ze het trommeltje ‘een beetje vergeten’. Het is een schat uit een ver land, een land waar leeuwen en apen wonen.
Sebas gaat het verloren trommeltje zoeken en gelukkig vindt hij het, want de schat die in het trommeltje zit zal hij nooit vergeten.

Er lag een trommetje in het gras is een prachtig en origineel prentenboek. Heden en verleden worden in het verhaal fraai met elkaar vermengd en dat maakt het extra spannend. Dit spelen met de tijd kan voor jonge prentenboeklezers moeilijk te volgen zijn, maar Edward van de Vendel en Sanne te Loo doen er alles aan om dat te voorkomen. De tekst in dichtvorm is levendig geschreven en makkelijk te volgen. De woorden daarvóór en daarná krijgen door de gekozen vorm extra nadruk en dat helpt om het verhaal goed te kunnen volgen. De tekeningen van Te Loo doen de rest. Daar zien we wat de tekst vertelt en meer dan dat. We zien bijvoorbeeld ook een kermis op de achtergrond, welke dieren er in het gras wonen of hoe de mensen vroeger gekleed gingen.
Te Loo gebruikt verschillende perspectieven met een prachtig resultaat. Zo zien we aan het begin van het boek het trommetje tussen de grassprieten en zijn we op ooghoogte met de daar levende insecten. Heel anders is het perspectief aan het einde van het verhaal, als het trommeltje weer in het gras ligt. Nu hebben we een vogelperspectief, waarin een schitterend getekende boom domineert.

Als Sebas ‘lieve opa Bas’ is geworden maakt hij een tekening waarin hij de geschiedenis van het trommetje vertelt. Zo kan de lezer het hele verhaal nog een keer beleven, maar nu in chronologische volgorde. Het verhaal eindigt met een hoopvol vooruitzicht die de lezer wellicht wat vaker aandachtig naar een grasveld doet kijken. 

Er lag een trommeltje in het gras
Edward van de Vendel met illustraties van Sanne te Loo

Querido, 2020