Berlage en een boef in het museum - Georgien Overwater


In het kunstmuseum in Den Haag wacht de tentoonstelling Het gedroomde museum op bezoekers. Op 19 februari 2021 werd deze tentoonstelling over 'Berlages meesterwerk’ vast digitaal geopend. Dit ‘meesterwerk’ is het museum zelf. Het ontwerp voor dit gebouw is Berlages laatste creatie, hij stierf vlak voor de opening. Zoals inmiddels gebruikelijk liet het museum bij deze tentoonstelling een  kunstprentenboek maken en deze keer werd Georgien Overwater gevraagd. Zij vertelt het verhaal van Vos en zijn plannen voor de inrichting van zijn hol.

Vos bedenkt op een dag dat hij iets leuks voor aan de muur wil om zijn donkere saaie hol op te vrolijken. Hij besluit naar het museum in de stad te gaan, want daar is vast wat moois te vinden. Vos mag echter niet naar binnen. Toch lukt het hem met een list langs de suppoost te komen en hij ziet heel wat leuke dingen voor zijn hol.
Aanvankelijk mislukt Vos' poging om iets uit het museum mee te nemen, maar als hij ’s nachts het gebouw opnieuw binnen weet te dringen lijkt hij zijn gang te kunnen gaan. Tot de geest van Berlage verschijnt.

Georgien Overwater heeft een prachtig deel aan de serie kunstprentenboeken toegevoegd. In haar kenmerkende zwierige stijl leidt ze de bezoeker door het museum. Leuk voor degenen die het museum nog niet kennen, nog leuker voor de vaste bezoekers. Op het schutblad laat Overwater zien wat er bijzonder is aan Berlages ontwerp: de kleur, de verhoudingen, het metselwerk en de lichtval. Ook laat ze daar al zien dat Berlage na zijn dood geen afscheid van zijn schepping heeft genomen, want wie goed kijkt kan in het gebouw zijn geest overal zien.
De stiekeme tocht van Vos door het museum is vermakelijk en knap getekend. We zien veel bekende kunstwerken uit collectie van het museum, waar Overwater knap haar stempel op drukt. We zien ook de suppoost regelmatig opduiken en we zien hoe listig Vos zich voor haar verstopt. Uit verschillende hoeken laat Overwater het gebouw met zijn bijzondere kenmerken zien, zoals de groene tegels in de hal boven of de fraaie tuinzaal.
Op het tweede schutblad trakteert Overwater de lezer op schetsen van museumbezoekers die zij ter voorbereiding op het boek maakte. Prachtige schetsen die nogmaals laten zien hoe getalenteerd Georgien Overwater is.

Berlage en een boef in het museum is een grappig, speels prentenboek dat naast een leuk verhaal ook een ode brengt aan de schoonheid van Berlages ontwerp.

Berlage en een boef in het museum
Georgien Overwater
Leopold/Kunstmuseum Den Haag, 2021