De gekko en de havik - Marc ter Horst


Marc ter Horst kennen we vooral als schrijver van een aantal succesvolle informatieve boeken over natuur, wetenschap en geschiedenis. In De gekko en de havik slaat hij een andere weg in. Deze keer koos hij voor een prentenboek waar in verhalende vorm een interessante vraag aan de orde komt: wat is het gevaarlijkste dier voor de mens?

De gekko ligt te zonnen op het strand van Kalimantan als er de havik komt aangevliegen. Snel zoekt hij de veiligheid van een boom waar de havik hem niet te pakken kan krijgen omdat hij ondersteboven aan een tak hangt. Maar de havik is niet van plan om weg te gaan, dus moet de gekko een list verzinnen. Hij vraagt de havik of hij weet wat het gevaarlijkste dier ter wereld is? Het gevaarlijkste dier voor mensen dan. Daar heeft de havik wel een antwoord op, dat moet de haai zijn. Maar haaien blijken mensen helemaal niet lekker vinden en maar heel af en toe per ongeluk een mens te bijten omdat ze bijvoorbeeld een surfer voor een zeehond aanzien. Is het dan misschien de beer? Maar ook de beren blijken nauwelijks mensen te doden.
De havik noemt dier na dier, en daar zijn heus wel dieren bij die jaarlijks vele mensen doden, maar het meest gevaarlijke dier kan hij niet noemen. Dat blijkt een verrassend klein dier te zijn, maar wel talrijk. En de gekko ziet ze net nu aan komen vliegen. Of ze ook haviken bijten weet hij niet, maar het antwoord op die vraag wacht de vogel niet af. Die vliegt snel weg naar het noorden, richting Nederland waar die gevaarlijke beestjes niet voorkomen. De gekko blijft waar hij is, hij is niet bang voor die kleine beestjes, hij lust ze rauw.

Het verhaal is een prettige mengeling van een vermakelijk dierenverhaal en een informatief boek. De havik noemt het ene na het andere dier waarvan je zou denken dat het veel mensen doodt, maar dat blijkt steeds niet het geval. Zo leert niet alleen de havik veel, ook de lezer steekt er wat van op. Natuurlijk komt de gekko als winnaar uit de strijd, zijn kennis in combinatie met zijn slimheid en moed redt hem het leven.
Ter Horst vertelt het allemaal in een prettige stijl waarin de informatie verpakt wordt in het gesprek dat beide dieren voeren. De illustraties van Marga van den Heuvel vertellen de rest.
Zij tekent in een realistische stijl en weet de dieren prachtig weer te geven. Van den Heuvel
speelt in op de tekst en dat neemt regelmatig een grappige vorm aan. Zo zien we een bebrilde haai, een olifant op een weegschaal of een krokodil die alvast zijn bestek tevoorschijn haalt. Op de illustraties zijn naast de ‘gevaarlijkste dieren’ ook de gekko en de havik te zien en zo blijven ze altijd in beeld. De oplettende lezer ziet ook vaak al een aanwijzing over het volgende dier dat besproken gaat worden. Er is dus veel te zien en te ontdekken.

De gekko en de havik is een origineel prentenboek dat interessante informatie verbindt met een vermakelijk verhaal. De fraaie illustraties zijn zowel informatief als grappig en vullen het verhaal mooi aan.

De gekko en de havik
Marc ter Horst met illustraties van Marga van den Heuvel
Van Goor, 2021