Marie Boe. Het spook van Villa Donkerhout - Michael Reefs


Michael Reefs is een populaire auteur die met zijn boekenseries De Biebbende en De Tempeljagers menig kind aan het lezen krijgt. Marie Boe is zijn nieuwste serie en richt zich op kinderen die van een spannend verhaal houden met een mysterieus tintje. De titel van het eerste deel is Het spook van Villa Donkerhout.

Hoofdpersoon Marie Boe woont op Zilvermaaneiland, een eiland dat door de weersomstandigheden ge├»soleerd is van de buitenwereld. Kort na het overlijden van haar geliefde oma vindt Marie op een merkwaardige wijze de koffer van haar grootmoeder. Een koffer die oma altijd bij zich had, maar waarvan ze nooit heeft willen zeggen wat erin zat. Aan de koffer hangt een label ‘Aan Marie Boe: Let goed op deze koffer en verlies hem nooit uit het oog. Wat er ook gebeurt, laat deze koffer niet in verkeerde handen vallen’.
Het vinden van de koffer en zijn geheimzinnige inhoud is het begin van een groots avontuur waarin Marie en haar beste vriend Jasper steeds meer te weten komen over Maries oma en over de gevreesde Geestenkoning waar oma zo vaak spannende verhalen over vertelde.

In Het spook van Villa Donkerhout staat het avontuur centraal. Reefs is geen schrijver die diepere lagen aanbrengt in zijn verhaal, of bij zijn personages. Dit is een lekker wegleesboek voor lezers die zin hebben in een spanend verhaal waarin een meisje en een jongen het opnemen tegen een machtige geest. Het chronologisch vertelde verhaal is goed geschreven. Hier en daar plaatst Reefs een mooie beeldspraak en ook zijn dialogen lopen lekker. Reefs weet op een prettige manier noodzakelijke informatie in zijn verhaal te verwerken en zo komt de lezer er al snel achter dat Zilvermaaneiland een bijzondere plek is.
Marie en Jasper zijn personages waarmee de lezer zich makkelijk kan verbinden. Ze zijn nieuwsgierig (dat wordt meerdere malen benoemd), moedig en niet bang om zelfstandig op onderzoek te gaan. Daarnaast moeten ze ook gewoon op tijd thuis zijn en hebben ze te maken met een ouder meisje waar ze niet zo goed tegenop kunnen.
Het boek is aantrekkelijk uitgegeven met veel kleurrijke illustraties, gemaakt door Aleksandar Zolotic. Hij is opgeleid in Bulgarije en heeft verschillende animatiefilms gemaakt. Dat is goed te zien in zijn werk dat veel op stills uit een film lijkt.
Dit eerste deel van de serie is een afgerond verhaal, al blijven er wel de nodige losse eindjes over die nog uitgewerkt moeten worden. Een heerlijk voorruitzicht voor de lezers die dit een leuk boek vinden. Ze hoeven niet zo heel lang te wachten, deel 2 wordt in februari 2022 verwacht.

Marie Boe. Het spook van Villa Donkerhout
Michael Reefs met illustraties van Aleksandar Zolotic
Billy Bones, 2021