Mus & Kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken


Vorig jaar debuteerde acteur Kevin Hassing als kinderboekenschrijver met het boek Mus & Kapitein Kwaadbaard en de 5 Slangen. In tegenstelling tot veel van zijn schrijvende collega’s leverde hij een prima boek af. Het boek gaat over het twaalfjarige weesmeisje Mus die de hulp inroept van de ooit vermaarde piratenkapitein Kwaadbaard. Hij moet haar helpen het dorp Zeeburgerdam te bevrijden van een wrede piratenbende onder leiding van Ramon. Kwaadbaard kent Ramon nog van de tijd dat ze samen in de bende van de 5 Slangen zaten en hij heeft nog appeltje te schillen met zijn voormalige vriend. Dus trommelt Kapitein Kwaadbaard zijn illustere vrienden bij elkaar en bindt de strijd aan.
Het tweede boek, Mus & Kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken begint een paar weken na het eerste avontuur. Mus en de kapitein zien ‘venijn’ in het water drijven, een gif dat alle boten vernietigt. Het wordt verspreid door de Kraken, een monsterlijk grote octopus. De burgermeester van Zeeburgerdam looft een beloning uit voor degene die de Kraken weet de doden. Kapitein Kwaadbaard en zijn bemanning nemen de uitdaging aan.

Kevin Hassing is een fijne schrijver. Hij vertelt het verhaal met veel dialoog en dat leest als een trein. Het verhaal kent veel kleurrijke figuren die zo hun eigen taalgebruik hebben. Dat maakt de tekst levendig en vaak ook grappig. Soms ontaardt een gesprek in een vermakelijk taalspel, bijvoorbeeld rond het zo moeilijk uit te spreken woord aluminium.
De personages zijn verre van doorsnee, maar zeker geen karikaturen. Kevin Hassing is een auteur die oog heeft voor psychologie. Zo worstelen Kapitein Kwaadbaard en zijn sinds kort teruggevonden zoon met hun gevoelens. De kapitein vindt het moeilijk om met zijn zoon die hij een paar jaar niet gezien heeft om te gaan. Met Mus heeft hij een veel betere band. Ook Mus worstelt met haar verleden, ze heeft veel vragen over haar afkomst. In dit boek wordt een tipje van de sluier daarover opgelicht.
De illustraties van Linde Faas maken het boek extra aantrekkelijk. Haar kleurgebruik is prachtig, van een fraaie zonondergang tot een pikzwarte dreiging van een aankomende storm.
Kevin Hassing is nog niet klaar met Mus en haar vrienden. Aan het einde van het tweede boek kondigt zich het volgende avontuur alweer aan. Iets om naar uit te kijken.

Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken is een heerlijk avonturenboek. Het is vlot geschreven, spannend en grappig zonder te ontsporen in oppervlakkigheid.


Mus & Kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken
Kevin Hassing met illustraties van Linde Faas
Luitingh-Sijthoff, 2021© Linde Faas