Robin alle verhalen - Sjoerd Kuyper


De Robin-boeken zijn altijd het warm kloppend hart in Sjoerd Kuypers oeuvre geweest. De innemende fantasierijke kleuter Robin is Sjoerd Kuyper zelf, vermengd met een vleugje van zijn kinderen en de jeugdherinneringen van zijn vrouw Margje. De avonturen van Robin, zijn familie en zijn onafscheidelijke knuffel Knor werden tussen 1990 en 2011 uitgegeven in verschillende boeken bij verschillende uitgeverijen. Robins avonturen werden achtereenvolgens geïllustreerd door Sandra Klaassen, Philip Hopman en Marije Tolman. Het was al lange tijd een wens van Sjoerd Kuyper om alle verhalen van Robin in een boek te bundelen en die wens is eindelijk gehonoreerd.
Robin alle verhalen is een dik stevig prachtig uitgevoerd boek, met leeslint en kleurrijk geïllustreerd door Marije Tolman. Kuyper redigeerde voor deze uitgave zijn eigen tekst en ontdeed die van de nodige uitroeptekens, gedachtepuntjes en sigaretten.
 
Kuyper beschrijft de belevenissen van een jongetje uit de jaren vijftig die woont in een klein Noord Hollands dorp. Toch zijn het geen nostalgische verhalen, in tegendeel. Robins wereld draait vooral om wat hij denkt en daarbij kan de lezer volop genieten van zijn nieuwsgierigheid en zijn rijke fantasie, waarin zijn familie, school en zijn knuffelvarken Knor een grote rol spelen. Omdat fantasie en nieuwsgierigheid van alle tijden zijn, zal ook de kleuter van vandaag geen moeite hebben zich te identificeren met Robin en meeleven met zijn avonturen.
De verhalen zijn stuk voor stuk prachtig geschreven. Kuyper kreeg er twee keer een Zilveren Griffel voor en een Gouden. Waar je het boek ook openslaat, je wordt meteen Robins wereld binnen getrokken, een heerlijke wereld om te vertoeven. Ik nam de proef op de som en kwam uit op schitterende fragmenten. Zoals deze originele gedachtegang van Robin: 
Als je een gat in je hoofd hebt en het regent, dan komt er water in dat gat. En dan kunnen daar eenden in. Dan heb je een vijver in je hoofd!’ 
In het volgende fragment zien we een voorbeeld van de waterdichte logica die kleuters zo eigen is en waar Kuyper subtiel een diepere laag aan geeft:
Robin legt Knor op zijn hoofd. Daar blijft Knor lekker warm. Want het hoofd van Robin is warm omdat Knor op het hoofd ligt. En Knor is warm omdat hij op het warme hoofd van Robin ligt. Zo gaat dat. Als ze bij elkaar zijn hebben ze het nooit koud.’
En als laatste stuitte ik op een wonderschone beschrijving van Robins gevoelens voor klasgenoot Eefje:
‘De rietstengels buigen naar Robin en Eefje, de golfjes slaan tegen het bootje alsof ze in hun handen klappen, de vissen springen uit het water en vliegen rondjes om Robins hoofd en zingen liedjes die geen mens ooit heeft gehoord, de zon gaat met een pot verf en een kwast langs hemel en schildert rode hartjes in het blauw en de reigers schieten pijlen door de hartjes.
En onder die vrolijke hemel, tussen het wuivende riet en de zingende vissen, zit Robin. In een bootje. Naast Eefje. Hand in hand.’ 


Robin alle verhalen
Sjoerd Kuyper met illustraties van Marije Tolman
Hoogland en Van Klaveren, 2022


© Marije Tolman