Het grote niet te vermijden verhalenboek - diverse auteurs


Toen bekend werd dat het Kinderboekenweekgeschenk 2022 door een buitenlandse auteur zou worden geschreven werd daar door veel Nederlandstalige auteurs verontwaardigd op gereageerd. Het was de aanleiding voor uitgeverij Lemniscaat de volgende mail te versturen:
 
Jullie zijn waarschijnlijk net zo verbijsterd als wij dat het Kinderboekenweekgeschenk 2022 niet door een Nederlandse auteur wordt geschreven.
Wij hebben daarom besloten om voor de Kinderboekenweek een fantastische verhalenbundel uit te geven van al het Nederlandse talent dat Lemniscaat uitgeeft en heeft uitgegeven.'

De auteurs reageerden enthousiast en dat heeft geresulteerd in een kloeke bundel van ruim 300 pagina’s. Twee├źndertig auteurs stuurde hun bijdrage, veelal korte verhalen en enkele gedichten. De verhalen zijn geschikt voor kinderen tussen 10-14 jaar.

Een goed kort verhaal schrijven is niet makkelijk. De auteur heeft weinig ruimte het verhaal op te bouwen en af te ronden en daarnaast de lezer meer te geven dan een goed geschreven verslag. Een kort verhaal voor deze leeftijdsgroep moet meer zijn dan dat, er moet onder en tussen de letters wat te ontdekken zijn. Niet alle auteurs slagen er in een evenwichtig verhaal te presenteren. Sommige verhalen blijven steken in een aardig idee dat mager wordt uitgewerkt, andere verhalen verrassen niet in stijl of onderwerpkeuze.
Maar er valt ook veel te genieten. Er is bijvoorbeeld veel keus tussen verschillende genres, er zijn gedichten, historische verhalen, een tijdreisverhaal, realistische verhalen en verhalen vol fantasie. Het valt op dat er relatief veel verhalen over het thema dood en rouw gaan.
Erg leuk zijn een aantal verhalen met een knipoog naar het Kinderboekenweekthema gi-ga-groen. Pieter Koolwijk, de Gouden Griffelwinnaar van vorig jaar, verwerkt niet alleen het thema in zijn verhaal, maar geeft ook een vette knipoog naar de controverse over het Kinderboekenweekgeschenk. Marloes Morshuis blijft bij haar vertrouwde thema in een origineel verhaal over de gevolgen van ontbossing waarin de bomen het niet langer pikken slachtoffer te zijn. Eva Moraal neemt de lezer mee op een bergwandeling; een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal over een familieuitstapje met de mooie impliciete boodschap dat het leven bergen en dalen kent en dat het de moeite waard is je dromen niet op te geven.
De meeste gedichten in het boek zijn van Marco Kunst. Verrassend omdat we deze auteur (nog) niet kennen als dichter. Het zijn toegankelijke leuke gedichten die naar meer smaken.

Het grote niet te vermijden verhalenboek is een bundel met veel mooie verhalen, al zijn er ook verhalen waar nog wel wat aan geschaafd had mogen worden. De nadruk ligt op verhalen voor kinderen van twaalf jaar en ouder.

Het grote niet te vermijden verhalenboek
Diverse auteurs
Lemniscaat, 2022