De regels van drie - Marjolijn Hof


Twan en zijn tweelingzus Linde zijn door hun moeder en grootmoeder meegenomen naar IJsland naar opi Kas. Opi Kas is hun overgrootvader, ´een zwerver die toevallig ook viste´ en uiteindelijk in IJsland neergestreken is. Het gaat niet goed met opi en de familie is gekomen om hem mee te nemen naar Nederland. Maar opi Kas vindt dat ze hem met rust moeten laten, hij trekt zijn eigen plan. Hij vraagt zijn achterkleinkinderen hem daarbij te helpen.

Twan is de verteller van het verhaal, een gevoelige jongen die de verschillende stemmingen goed aanvoelt, bijvoorbeeld de zorg van de volwassen vrouwen voor hun vader/grootvader, maar ook de irritatie die de eigenwijze opi Kas oproept. Twan tobt over het feit dat opi zo duidelijk aangeeft dat hij ´bijna op is´ Betekent dat dat opi ieder moment ´helemaal op´ kan zijn? En kan dat gebeuren terwijl hij met opi de slaapkamer deelt?
Opi vraagt Twan en Linde om hem te helpen zijn eigen plan uit te voeren. Hij wil de bergen intrekken en zeker niet mee naar Nederland. De gevoelige Twan worstelt hiermee. Moet hij opi helpen, ook als dit tot zijn dood kan leiden?
De grote kracht van Marjolijn Hof is dat zij precies genoeg woorden gebruikt om de lezer te blijven boeien en daarbij veel ruimte laat de onderhuidse emoties zelf in te vullen. Ook heeft ze weinig woorden nodig om de lezer mee te nemen naar het mooie maar gure IJsland waar de storm sneeuwvlagen over de weg laat kolken, de kou knaagt aan handen en hoofd en bergen op de loer liggen. Het is knap hoeveel Marjolijn Hof kan vertellen in 100 pagina´s.

De regels van drie kreeg in 2014 de Woutertje Pieterse prijs en in 2022 werd het boek gekozen voor de campagne Nederland Leest Junior,

De regels van drie
Marjolijn Hof