Meester Jaap is een held ...(op sokken!) - Jacques Vriens


Meester Jaap gaat al heel wat jaartjes mee. Hij stapte in 1996 voor het eerst de klas in met het verhaal Meester Jaap heeft kuren en de toon was gezet: meester Jaap is een leuke fantastische meester, maar af en toe heeft hij ´kuren´.
De verhalen over meester Jaap zijn altijd populair geweest en vele malen bekroond door de kinderjury. Het is een aangename verrassing dat Jacques Vriens in dit feestjaar een fonkelnieuwe Meester Jaap het licht heeft doen zien: Meester Jaap is een held…(op sokken!)

Hoewel dit boek vijf jaar na het laatste boek over de avonturen van ´Japie´ verschijnt heeft hij dezelfde klas gehouden, groep 5/6 is groep 6/7 geworden. We zien Bobbie en Dominique terug die ´weer gewoon´ ruzie met elkaar maken, Rikst rolt de klas weer binnen in haar rolstoel, Quinten wordt nog steeds snel afgeleid en Aysel draagt nog altijd haar hoofddoek. Nieuw in de klas is Kjell, die zich soms ´raar´ gedraagt, hij gaat onder zijn tafeltje zitten als er veel rumoer is en hij kan er slecht tegen als andermans spullen op ´zijn´ plek liggen. Maar een van de gouden regels van meester Jaap is: in onze klas heeft iedereen recht op zijn eigen afwijking.
Meester Jaap heeft het maar weer druk: hij lost ruzies op, verzint oplossingen voor allerlei problemen, gaat schaatsen met zijn klas en hij gaat op kamp.
Meester Jaap heeft zo zijn eigen aanpak waarbij er altijd een zak spekkies klaar staat voor noodgevallen, bijvoorbeeld als meester heel diep moet nadenken en de klas stil moet zijn, ´wie het allerstilst is, krijgt een spekkie´. Voor allerlei problemen verzint meester Jaap een oplossing, voor Quinten die snel afgeleid is maakt Meester Jaap ´een keigaaf hok´ en als de jongens de deur van de meisjeskleedkamer open hebben gegooid ´omdat ze blote meiden willen zien´gaat Meester Jaap met het digibord aan de slag en bespreekt de verschillen tussen de geslachten, waarbij het wel even zoeken is naar de juiste woorden.

De beschrijvingen van de kinderen, hun problemen en de oplossingen van Meester Jaap zijn als vanouds levendig en vol humor. En wat een geweldige meester is hij toch, een klas vol ´probleemkinderen´ deert hem niet, ieder kind wordt in zijn waarde gelaten. Toch is meester Jaap wel een man van vlees en bloed, hij schiet soms behoorlijk uit zijn slof en kan als jonge vader altijd en overal slapen, zelfs in de klas.
Ik ben benieuwd of meester Jaap (of zijn schepper) het risico lopen als oversekste gekken in een hoek te worden gezet. Een boekverkoper vertelde mij dat een klant met stoom uit de oren een boek van Vriens terug bracht naar aanleiding van een verhaal waarin Tommie en Lotje een gesprek met hun vader hebben over piemels. Wat moet deze klant wel denken van een opmerking van meester Jaap over een gouden piemel.

Ach, waren alle meesters maar zoals meester Jaap. Kunnen de hogescholen geen ´Meester Jaap module´ introduceren voor aankomende meesters en juffen? Als ze slagen mogen ze met een zak spekkies de klassen in.

Meester Jaap is een held… (op sokken)
Jacques Vriens (tekst) en Annet Schaap (ill)
Van Holkema & Warendorf, 2011