O, denneboom - Jacques Vriens


Ik schreef al eerder over de paastijd en de sinterklaasbelevenissen van broer en zus Wouter en Mieke. Omdat de verhalen zo leuk zijn toch ook nog maar aandacht voor het derde deel in de serie O, denneboom.
Ook nu weer blijft Jacques Vriens dicht bij de belevingswereld van het jonge kind, de (voor)lezer zal weer regelmatig in de lach schieten om die eigenwijze Wouter en nog steeds hebben Wouter en Mieke geen ideale, maar wel fijne ouders.
Het boek begint met een verhaal over ruzie. Mieke wordt boos op Wouter omdat hij het woord 'juffie' tot ´suffie´ verbastert en opa Bos wordt boos omdat zijn hondje Flip volgens Wouter zo dik als een worst is. Een passerende dame wijst opa Bos op de kerstgedachte: ´Vrede op aarde´, maar de kerststemming verdwijnt al snel als Flip haar kerstboom onderplast.
´Kersumus´ is een lastig feest om te begrijpen voor de tweejarige Wouter. Het heeft in ieder geval iets te maken met een baby’tje dat lang geleden geboren werd. Mama legt het geduldig uit en vertelt de kinderen het verhaal van ´het baby’tje in het schuurtje´. ´Is het allemaal echt gebeurd?´ wil Mieke weten, na enig nadenken antwoordt mama:´Er zijn mensen die zeggen dat het echt waar is. En andere mensen zeggen dat het een heel oud verhaal is.´
Het verhaal heeft indruk gemaakt op de kinderen en Wouter en Mieke spelen het na; Wouter is Maria die op zijn driewieler´ezel´ boodschappen gaat doen samen met Jezus.
De voorbereidingen voor Kerstmis gaan door, de boom wordt versierd en het kerstdiner wordt voorbereid. Wouter heeft er niet veel vertrouwen in, mama maakt rare soep en hij heeft liever spruitjes, net als opa Bos. Wouter en Mieke willen opa Bos graag uitnodigen voor het kerstdiner; papa, mama en opa Bos zijn niet erg enthousiast, maar met kerst ´moeten alle mensen vrienden zijn, dus vooruit dan maar.´ Opa Bos neemt cadeautjes mee, maar het eten blieft hij niet. Gelukkig zijn er nog spruitjes en wordt het toch nog gezellig.

O, denneboom is een voorleesverhaal voor in de kersttijd waar naast het vrolijke verhaal ook de oorsprong en de gewoontes rond het kerstfeest aan de orde komen. In de tekst zijn diverse bekende kerstliedjes verwerkt die met de voorlezer meegezongen kunnen worden.

In Nog één nachtje slapen….
Jacques Vriens (tekst ) en Dagmar Stam (ill)

Van Holkema & Warendorf, 1996 jubileumuitgave