Bij ons in de straat - Koos Meinderts & Annette Fienieg

 

Bij ons in de straat/ van nummer 1 tot nummer 10/wonen hele rare mensen/kom, dan laat ik ze je zien! 


Zo begint het spannende, verrassende, mooie en ogenschijnlijk eenvoudige prentenboek Bij ons in de straat. Onder het gedichtje, geschreven door Koos Meinderts, heeft Annette Fienieg de tien rare huizen uit de straat getekend en dat ene normale huis, nummer 11, waar ze zelf wonen. 
Van sommige huizen laten de bewoners zich makkelijk raden. Nummer 1 is duidelijk een paleisje en daar woont natuurlijk ´een heel voorname/Dikke Dame/zij is namelijk een Koningin/ze is als Koningin geboren/met twee Koninklijke oren/en een vorstelijke onderkin´. Ook de bewoner van nummer vier, een boot, is geen verrassing, daar woont ´Kleine Jantje Hens aan Dek/hij bevaart de Zeven Zeeën/met zijn boot de NimmerLek´. Maar wie zou er toch op nummer 5 wonen, een huis met twee oosterse torentjes? Het is Palanka, een nette heer met een grote snor, die droeve heimweeliedjes zingt. En huis nummer 7 lijkt eerst heel normaal, maar als de lezer het van dichter bij kan bekijken wordt duidelijk hoe bijzonder het is: het is zelfgebreid. In het laatste huis, nummer 11, zien we schrijver Koos Meinderts aan het werk in zijn zolderkamer, terwijl Annette staat te schilderen in de serre:´Op nummer 11/daar woon ikzelf/samen met Annette/ik maakte de gedichten/ en Annette de portretten´. 

Bij ons in de straat is een prentenboek dat simpel lijkt, maar dat niet is. De illustraties zijn toegankelijk, ze hebben vrolijke prettige kleuren en er is van alles op te ontdekken zonder overdadig te zijn. Niet alleen de illustraties nodigen uit om steeds opnieuw te willen bekijken, ook het taalgebruik in de gedichtjes daagt uit er nog eens over na te denken: hoe leer je eigenlijk´uit de heup schieten´, wat zijn ´droeve heimweeliedjes´ en hoe zit dat met die lange vingers en dat hart van goud van Arie B. ? 
Bij ons in de straat heeft alles in zich om tot een lievelingsboek uit te groeien, zo´n boek dat je als kind keer op keer wilt beleven en waarvan je pas jaren later ontdekt dat er in die paar zinnen heel veel wordt gezegd. 

Bij ons in de straat 
Koos Meinderts (tekst) en Annette Fienieg (ill) 

Lemniscaat, 2012