De grote Robin - Sjoerd Kuyper


Sj
oerd Kuyper schreef negen boeken over Robin waarvan er vier bekroond werden met een Griffel. Drie van deze tijdloos mooie boeken zijn opgenomen in De Grote Robin: Robin en Suze, Robin en God en Robin is verliefd. Deze drie boeken vertellen een doorlopend verhaal en nemen de lezer mee door alle seizoenen. Het begint in de herfst als de vijfjarige Robin en zijn ouders wachten tot hun baby'tje klaar is. Groot is de vreugde als Suze geboren wordt en Robin is een trotse grote broer. Hij heeft dan ook een kanjer van een zusje gekregen: ze kan na één dag al niezen en poepen en plassen.
In Robin en God is het winter en komen opa en oma in de kerstvakantie logeren. Opa weet veel over geloven in God en Robin heeft vragen: hoe God eruit ziet, hoe je moet bidden en waarom papa niet in God gelooft. Tussen de kerstboodschappen, sneeuwpret en de kerstviering stelt Robin zijn vragen en probeert opa daarop te antwoorden.
In Robin is verliefd is het zomer. De licht ontvlambare Robin wordt vaak en hartstochtelijk verliefd. Op klasgenoot Nellie bijvoorbeeld en later op juf Tineke die echter Robbert Kwakernaat boven hem verkiest. Gelukkig zijn er meer meisjes die hem benen van yoghurt en kermis in zijn buik geven.

Sjoerd Kuyper weet in zijn Robinverhalen precies de goede toon te vinden. In zijn mooie heldere stijl bespreekt Kuyper op openhartige wijze het leven. Het zijn niet de minste thema´s die daarbij aan de orde komen zoals geboorte, dood, verliefdheid en geloof.
Robin groeit op in een liefdevolle omgeving, maar de ruwe kantjes van het leven raken hem toch. Hij verliest de lievelingspop van tante Betty die hij eigenlijk al niet wilde hebben, papa en opa krijgen ruzie als opa hem leert bidden, zijn beminde juf Tineke trouwt een ander en Oud Omaatje gaat dood.
Kuyper beschrijft niet alleen moeilijke momenten, veel vaker beschrijft hij, in een paar zinnen, heerlijke blije momenten. Bijvoorbeeld de vreugde van een klas kinderen als ze eindelijk naar buiten mogen als het gesneeuwd heeft:´Ze trekken snel hun jassen aan, ze springen in hun laarzen en duiken in hun mutsen.´ Of wakker worden en weten dat er iets leuks gaat komen:´Buiten is het al licht. De vogels zingen alsof ze gekieteld worden. Er is iets fijns vandaag. Maar wat ook weer? Gisteren wist Robin het nog. Het was iets heel fijns...´
Kuyper blijft dicht bij de belevingswereld van jonge kinderen, een wereld waarin een juf zielig is omdat ze in iedere 1 april mop trapt en de verliefdheden heftig maar vluchtig zijn.

De grote Robin is geïllustreerd door Marije Tolman. Haar illustraties zijn origineel. De lezer ziet Robin maar weinig afgebeeld in een scène van het verhaal. Nee, Tolman laat vooral Robins levendige fantasie zien: ridder Valion die de koning van de Spinnen wordt, het geluk van papa toen Robin werd geboren, de ster waar Onze Lieve Heer woont en hoe Oud Omaatje als een grote witte zwaan weg vliegt als ze sterft. Ook het gevoel van Robin weet Tolman prachtig weer te geven: een lachje ´zo klein als een scheepje op de zee´ of een mooie dag in de lente als je verliefd bent.

Sjoerd Kuyper kreeg deze maand de Theo Thijssen Prijs voor zijn gehele oeuvre. De jury roemt zijn vermogen leesbaarheid en diepgang te kunnen combineren. Dit vermogen maakt de Robinboeken zo bijzonder. Het gaat over het echte leven dat in Robins wereld nog niet echt pijn doet. De warme sfeer die de verhalen kenmerkt gaat als vanzelf op de (voor)lezer over. Robin maakt mensen gelukkig.

De grote Robin
Sjoerd Kuyper (tekst) en Marije Tolman (ill)
Lemniscaat, 2012