Swinging Christmas - Benjamin Lacombe


Niet alleen bekende Nederlanders schrijven graag een boek, ook bekende Fransen doen dat. Illustrator Benjamin Lacombe nam voor het boek Swinging Christmas een novelle van de Franse zangeres Olivia Ruiz (1980) als uitgangspunt.
Robin woont in een dorp waar nooit iets gebeurt. `Helemaalnietsgat´ noemt hij het dan ook. Vlak voor kerst krijgt Robin van zijn moeder de opdracht een ´gevuld mandje´ bij de kluizenaar van het dorp te brengen. Robin vindt het geen leuke opdracht, maar gaat toch met zijn hondje en met ´flanellen benen´ erop af. Bij het huis aangekomen hoort hij muziek ´als een streling´. Het is het kerstliedje Merry little Christmas. Robin schrikt als de kluizenaar opduikt. Die moet lachen en zegt dat hij Gargantua niet is. Robin heeft nog nooit van Gargantua gehoord. Daarop nodigt de kluizenaar, die Bernard blijkt te heten, de jongen uit in zijn huis. Hij zal hem het verhaal vertellen. Over de muziek wil Bernard aanvankelijk niet veel kwijt. Bernard en Robin raken bevriend en samen lezen ze veel mooie boeken. Op een dag vertelt Bernard meer over de vrouw die zingt. Het is Sol, zijn grote liefde die hij op kerstavond ontmoette, die jaren bij hem bleef maar verpieterde in het saaie dorp en die tenslotte verdween, op kerstavond.

Het verhaal is wat chaotisch. Thema´s als eenzaamheid, muziek, leesplezier en liefde worden even aangestipt, maar nergens verdiept. Het verhaal is te kort om deze grote thema´s met hun complexe emoties te vangen.
Veel wordt goed gemaakt door de sfeervolle illustraties van de fransman Benjamin Lacombe. In het groot uitgegeven boek komt zijn werk tot zijn recht. In een warm kleurpalet met veel bruinrode tinten roept het boek een nostalgische sfeer op die versterkt wordt door de kleding die de personen dragen en het interieur van Bernards huis. Het verhaal lijkt zich af te spelen in de jaren twintig. We zien de stralende Sol schitteren en we zien de bleke Sol in het saaie dorp. Er zijn prachtige illustraties met boeken in de hoofdrol, bijvoorbeeld het opengeslagen boek waar de avonturen letterlijk uit komen. Het verhaal bestrijkt een periode van een aantal jaren; dat is echter niet te zien aan Robin die gedurende het verhaal niet ouder oogt.

Bij het boek is een cd van Olivia Ruiz & The Red Star Orchestra gevoegd met vijf heerlijke jazzklassiekers die deels ook een rol in het verhaal spelen.

Swinging Christmas
Benjamin Lacombe

Clavis, 2013