Hotel De laatste kans - Nicki Thornton

Nicki Thornton won in 2016 een schrijfwedstrijd georganiseerd door The Times en uitgeverij Chicken House (de uitgever van de Harry Potter-reeks) en zo werd ze ontdekt. Haar winnende verhaal, een kruising tussen een magisch avontuur en een klassieke detective, werd de basis voor haar eerste boek: Hotel De laatste kans.

Sep werkt in Hotel De laatste kans als sauspanschrobber, want de eigenaars van het hotel hebben totaal geen oog voor zijn kooktalent. Seps vader was ooit de bejubelde chef-kok van het hotel, maar hij is jaren geleden plotseling verdwenen en niemand heeft ooit nog wat van hem gehoord. En zo bleef Sep, die ook geen moeder meer heeft, alleen achter in een vijandige omgeving. In het hotel heerst een nerveuze drukte, want er worden belangrijke gasten verwacht. Tussen zijn werkzaamheden door moet Sep noodgedwongen en snel het toetje maken voor de belangrijkste gast, Dr. Thallomius. Hij vindt in een verborgen boekje het ideale recept en gaat aan de slag.
     De gasten dineren in een afgesloten kamer. Daar breekt paniek uit als Dr. Thallomius plotseling dood neervalt na het eten van zijn dessert. Sep wordt direct aangewezen als de moordenaar en hij weet niet hoe hij zijn onschuld kan bewijzen.

Thornton leunt zwaar op de verhalen van Agatha Christie door de moord op een afgelegen locatie te situeren waar bijna alle aanwezigen een reden hebben het slachtoffer uit de weg te ruimen. Thornton blijft ook in Chisties traditie door van buitenaf een enigszins merkwaardige inspecteur te laten komen die de zaak gaat oplossen. In dit geval is het inspecteur Tingieter die werkt voor MagiPol, de Magische Politiemacht.
     Voor Sep (en de lezer) wordt het steeds duidelijker dat er magie in het spel is. Eerst was er namelijk een geheimzinnig opschrijfboekje, daarna begint Seps kat Nachtschaduw tegen hem te praten, Sep hoort de gasten spreken over wonderlijke zaken en de inspecteur komt het hotel binnen door een ‘telepoort’. Zo krijgt het verhaal meer en meer magische trekken en dan dringt onvermijdelijk de vergelijking met Harry Potter zich op. Net als Harry ontdekt Sep (die net als Harry een verwaarloosd kind is) een magische gemeenschap waar hij natuurlijk ook zelf deel van uitmaakt, al is hij wel de laatste die dat ontdekt. Thornton werkt dit magische element echter goed uit en laat daarbij zien dat ze origineel kan zijn.
     De twee verhaallijnen, Sep die de magische wereld ontdekt en de oplossing van de moord, vragen veel van de lezer. Het valt niet mee om alle informatie te verwerken en het grote aantal verdachten maakt het er niet makkelijker op. Gelukkig verwerkt de schrijfster wel regelmatig een samenvatting van de gebeurtenissen in de tekst.
     Niet alle personages komen helemaal uit de verf, daarvoor zijn het er ook teveel. De personages die wat meer aandacht krijgen zijn interessant en vermakelijk. Tingieter bijvoorbeeld is zo’n typische Engelse detective. Hij is een beetje merkwaardig, trekt zijn eigen plan, hij stelt vragen en zwijgt vaak en veelbetekend. Uiteindelijk legt hij zijn kaarten op tafel en ontmaskert de moordenaar. Het leukste personage is de kat, de eigenzinnige Nachtschaduw. Hij is altijd zichzelf en zo hoort dat ook als je een kat bent.
     Thornton heeft inmiddels een vervolg op dit boek geschreven, ook een misdaadverhaal. Het heeft als titel The Bad Luck Light House en komt in juli 2019 in Engeland uit.

Hotel De laatste kans is een whodunit die zich afspeelt binnen de intriges van een magische gemeenschap. Een verhaal dat gebruik maakt van klassieke patronen, maar toch origineel is.

Hotel De laatste kans
Nicki Thornton, vertaald Marjolein Algera

De Fontein, 2019