De wereld in mijn handen - Kristien Dieltiens


Kristien Dieltiens heeft een omvangrijk en rijk bekroond oeuvre op haar naam. In De wereld in mijn handen richt ze zich op de kleintjes. Ze verzamelde voor hen een groot aantal hand-en vingerversjes. Als voormalig juf van een Steinerschool heeft ze vast een ruime ervaring met dit materiaal. In een voorwoord licht ze het belang van deze versjes toe en vertelt iets over de oorsprong. 
Dieltiens verzamelde traditionele versjes, vertaalde versjes en maakte ook zelf materiaal. Helaas geeft het boek geen bronvermelding. De versjes staan vaak dicht bij de belevingswereld van het kind. Ze gaan bijvoorbeeld over de natuur: ´Ik ben een vogel klein/en bouw mijn nestje fijn´, of over het weer: ´Het druppelt, het druppelt./ Het regent, het regent./ Het giet, het giet./, of over dieren: ´In ons huis/ zit in elke hoek een muis./ Er zijn ook versjes waarin een stukje geschiedenis wordt doorgegeven, vaak zonder dat de spreker of het kind dat weet. Neem bijvoorbeeld Zwart Willemijntje die zich mooi maakt achter het raam en kushandjes geeft. Het versje verwijst naar de eerste zwarte vrouwen die ´achter het raam´ op klanten wachtten. Vaak is de inhoud niet het belangrijkste; het is de combinatie van klank en beweging die de versjes zo geliefd maken. Zo rollen en bollen bijvoorbeeld Wipske, Wopske en Woepske, Flipske, Flopske en Floepske, Kikske, Kokske en Koekske en ook ons klein Minoeske in het rond. 
Het materiaal dat Dieltiens verzamelde is geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden. Voor de allerkleinsten zijn er speciale versjes voor tijdens het verschonen en voor oudere kinderen, zo tussen vijf en zeven jaar, zijn er langere verhalende versjes waar ook kleine attributen bij gebruikt kunnen worden.
Bij het boek zit een dvd waarop alle teksten te horen en te zien zijn met de bijbehorende hand-of bewegingsspelletjes. Het is een duidelijke dvd waarop zowel mannen als vrouwen, jong en oud, laten zien dat iedereen versjes tot leven kan wekken. Ook illustratrice Milja Praagman doet enkele spelletjes voor.
Praagman heeft de prachtig uitgegeven bundel opgevrolijkt met veel kleurrijke illustraties die haar interpretatie geven van de tekst. We zien kippen en paarden met prachtige stippen, we zien Zwart Willemijntje achter haar gordijntje en we zien knaapje op het slakkenhuis. Door het hele boek komen we het als poes verklede kindje met haar groene hond tegen dat op de kaft staat. Ze zitten samen op een hobbelpaard, op de fiets of zijn gezamenlijk in slaap gevallen. Praagman heeft een eigen speelse stijl die heel toegankelijk is voor kinderen.

De wereld in mijn handen is een boek dat thuishoort in iedere kinderopvang en in iedere school. Maar niet alleen voor professionals is dit een leuk boek, iedereen kan in deze bundel een liedje of een versje vinden om plezier mee te maken. Dat kinderen van die malle teksten en bewegingen veel leren is dan mooi meegenomen.

De wereld in mijn handen
Kristien Dieltiens met illustraties van Milja Praagman
De Eenhoorn, 2013