De pony van Sinterklaas - Frans van Duijn


De rustige avond van de familie Fontein wordt verstoord door een pony die via het dak het huis binnen valt. Tienjarige Emma, haar jongere zusje Joyce en hun ouders haasten zich de trap op en zijn verbijsterd als ze het kapotte dak zien en een pony die tussen de puinhoop op het bed ligt. Emma, die gewend is met paarden om te gaan, ontfermt zich over het dier. Daarbij komt een beetje bloed op haar vinger. Omdat ze nergens iets ziet om het aan af te vegen steekt ze de vinger in haar mond. Dat druppeltje bloed zorgt ervoor dat zij de taal van de pony kan verstaan. De pony heet Ivan en blijkt een eigenwijs stoer dier dat niet op zijn mondje gevallen is. Heel anders dan Emma, die niet graag opvalt, altijd zachtjes praat en liever niet in de spiegel kijkt, want dan ziet ze de littekens van de brandwonden die ze als peuter opliep. Ivan heeft een plan: hij wil de pony van Sinterklaas worden en Emma moet hem helpen.

Frans Duijn, journalist en schrijver van politieromans en kinderboeken levert een vlot geschreven verhaal af. Pony Ivan voert de spanning op omdat hij beetje bij beetje zijn plan prijs geeft en bij de uitvoering ervan nogal wat tegenwerking krijgt. Emma wil het dier graag helpen, maar anderen denken dat Ivan een valse onbetrouwbare pony is. Die reputatie heeft hij te danken aan het feit dat hij heeft afgerekend met twee meisjes die Emma het leven zuur maken.
Ivan is een leuk personage dat humor in het verhaal brengt. De pony weet wat hij wil en mag ook graag wat opscheppen over zijn illustere verleden. Zijn slechtste tijd was bij boer Gerritse die hem opsloot en mishandelde. Ivan is soms wat ruw in de bek bijvoorbeeld als hij Emma´s vader voor ´kannibalenkakker!´ uitmaakt, maar zijn hart zit op de juiste plaats.
Het chronologisch opgebouwde verhaal kent veel vaart. Door de gebeurtenissen heen vlecht Van Duijn het verhaal van Emma die liever niet opvalt. Maar Ivan heeft haar nodig en Emma blijkt meer in zich te hebben dan ze dacht. Een fijn wensvervullend verhaal om in een keer uit te lezen.

De pony van Sinterklaas
Frans van Duijn (tekst) & Iris Boter (ill)

Elikser, 2014