De vrienden van Sinterklaas - Sjoerd Kuyper


Vermaard kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper windt zich op over de zwartepietendiscussie. Hij vindt het de hoogste tijd dat´ met behoud van traditie´ het feest eens goed wordt afgestoft. Hij denkt ´een kinderlijk eenvoudige´ oplossing gevonden te hebben. Kuyper stelt voor dat Sinterklaas voortaan geassisteerd wordt door een pietencorps dat bestaat uit ouders, ooms en tantes, juffen en meesters. Hoe het werkt legt hij uit in het prentenboek De vrienden van Sinterklaas. 

Broes verheugt zich erop met de hele familie naar de intocht van Sinterklaas te gaan. Maar papa is er niet. Mama en grote zus Lotte willen niet zeggen waar hij is,´dat is een verrassing.´ Broes wil geen verrassing, hij wil zijn papa en hij is niet van plan zonder papa naar de intocht te gaan. Daarom besluit Lotte het grote geheim maar te verklappen: papa is vriend van Sinterklaas. Dat lijkt Broes niets bijzonders, maar als Lotte het uitlegt wordt hij erg enthousiast. Wat blijkt? Papa was afgelopen jaar niet naar de toneelclub, hij ging naar de Pietenschool. Daar heeft hij onder andere les gehad in cadeautjes kopen, inpakken, grappige gedichtjes schrijven, dansen, zingen, op z´n handen lopen, een baard en lange haren kammen zonder dat het pijn doet, het Grote boek dragen en Sinterklaas op zijn witte paard helpen. Nu papa alles geleerd heeft is hij een ´vriend van Sinterklaas´ en samen met de andere geslaagden heeft hij een pietenpak gekregen en mag hij zijn gezicht schminken als hij dat wil. Iedere piet kiest daarvoor zijn/haar lievelingskleur; Sinterklaas wil een groot en kleurig feest. Omdat Sinterklaas al zo vreselijk oud is, kan hij de vrienden niet uit elkaar houden en hij noemt ze daarom allemaal piet. Broes is apetrots op zijn vader en neemt zich voor later ook vriend van Sinterklaas te worden.

Het prentenboek heeft veel tekst die voornamelijk uit dialoog bestaat. Het is een speelse vorm die lekker voorleest, maar ook snel afleidt van het hoofdthema, bijvoorbeeld door uitgebreid een ´ik-zweer-dat-ik-de-waarheid-spreek´ ritueel te beschrijven. Jonge toehoorders lopen de kans te verdwalen in details en de grote lijn van het verhaal niet mee te krijgen.
Harmen van Straaten heeft het boek aantrekkelijk geïllustreerd. Origineel is het werk niet, zijn Sinterklaas en pieten zijn al eerder opgedoken in diverse kinderboeken, al hebben de pieten in dit boek wel verschillende kleuren gekregen. Vaak ondersteunen de illustraties het verhaal, maar soms leidt de illustratie af, bijvoorbeeld als Broes en Lotte omringd zijn door draken.

Voor wie op zoek is naar een andere invulling van het pietenverhaal reikt Sjoerd Kuyper een interessante optie aan. De tijd zal leren of de pietenscholen een succes worden.

De vrienden van Sinterklaas
Sjoerd Kuyper (tekst) en Harmen van Straaten (illustraties)

Hoogland & Van Klaveren, 2014