Prinses Arabella en de Sint - Mylo Freeman


Prinses Arabella weet wat ze wil. Dat liet ze al eerder zien toen ze een olifant voor haar verjaardag vroeg en nu het sinterklaasfeest in aantocht is weet ze ook welk cadeau bovenaan haar verlanglijst staat:´Ik wil Sinterklaas zelf!´ Moeder pruttelt voor de vorm wat tegen maar zegt al snel dat het goed is en stuurt een vliegtuig naar Spanje om Sinterklaas op te halen. Wat verfrommeld wordt hij als cadeautje afgeleverd. Prinses Arabella is dolblij en wil meteen zijn aandacht. Maar Sint is helemaal de kluts kwijt:`Uit Spanje komen met een vliegtuig, dat kan toch niet. Ik kom al honderd jaar met de stoomboot. Het loopt allemaal anders dan anders...´ En dat zal de sint nog menigmaal verzuchten: anders dan anders gaat hij in bad en niet onder de douche en anders dan anders eet hij een spiegelei bij het ontbijt in plaats van een gekookt ei. Er zijn geen Pieten, geen paard en geen stoomboot. Sinterklaas heeft het er erg moeilijk mee. Arabella troost hem: ´Sinterklaasje toch! Soms is het een beetje moeilijk als de dingen anders gaan.´ Arabella heeft een plannetje: het wordt een sinterklaasfeest zoals er nog nooit een is geweest.

Dit verhaal waarin Sinterklaas het eigendom wordt van prinses Arabella roept nieuwe vragen op over het fenomeen slavernij en lijkt daarmee een knipoog te geven naar de zwartepietendiscussie. Sinterklaas wordt een cadeautje en hij moet zich aanpassen aan de nieuwe situatie. De sint wordt goed behandeld, maar toch is het niet makkelijk voor hem om oude patronen los te laten.
Arabella is dol op haar cadeau, evenals haar vrienden die het bespreken als Sinterklaas ligt te slapen: ´O, zijn baard is zo zacht,´ fluistert prinses Ling.´Hij is wel héél erg oud,´ zegt prins Mimoen.´ Zonder mijter lijkt hij liever´, vindt prinses Sofie.´ Ze willen alle drie ook wel een eigen Sinterklaas.´
Arabella helpt Sinterklaas het traditionele feest toch te vieren, maar ze regelt het op haar manier: pieten (in alle kleuren) worden met parachutes uit een vliegtuig gedropt en Sinterklaas gaat met Arabella en haar vrienden het dak op met een olifant. De scène die op de kaft staat (Sinterklaas, Arabella en een zebra op een inheems dak) komt in het verhaal niet voor.

Prinses Arabella en de Sint
Mylo Freeman
De Eenhoorn, 2014