Angelino en de drie koningen - Koos Meinderts


In samenwerking met het museum Catharijneconvent in Utrecht maakte Koos Meinderts en Annette Fienieg een luxe gouden boekje. Angelino en de drie koningen brengt de figuren uit de befaamde Napoliaanse Kerststal uit het museum tot leven. Deze kerststal bestaat uit zestig figuren en wordt ieder jaar in een levendige opstelling tentoongesteld. De meeste kerstgroepen bestaan uit een vast aantal figuren: de heilige Familie, een paar herders, een engel en de drie koningen aangevuld met enkele dieren. Napoliaanse kerststallen kwamen in de 18e eeuw in de mode en onderscheiden zich van de traditionele kerststallen door hun grote aantal figuren. Er zijn bijvoorbeeld ook marktkooplui, muzikanten en bedelaars te zien.
In het boekje speelt Angelino met zijn trommel de hoofdrol. Hij ziet als eerste dat er drie koningen op weg zijn naar zijn dorp. Hij waarschuwt de bewoners dat er hoog bezoek aankomt. Ieder denkt dat de koningen speciaal voor hen naar het dorp komen. Zo denkt Enzo de schaapsherder dat ze voor zijn wol komen. De drie mooiste meisjes uit het dorp (die niet toevallig Claudia, Gina en Sofia heten) gaan zich snel nog mooier maken want de koningen zoeken vast een bruid. De bakker gaat zijn lekkerste brood bakken en de herbergier laat weten dat hij genoeg plaats heeft in zijn herberg waar hij de lekkerste wijn en de heerlijkste pasta serveert. Angelino rent heen en weer en loopt bijna een man ondersteboven die naast een ezel loopt. Op de ezel zit een vrouw met een dikke buik.
Als de koningen in het dorp aankomen wordt al snel duidelijk wie ze zoeken. De hele groep trekt naar de stal waar ieder een geschenk voor het kindje achterlaat. Ondertussen trommelt Angelino zachtjes verder onder het toeziend oog van een engel.
Het stapelverhaal met hier en daar een knipoog naar de volwassen lezer is een leuke aanvulling op de traditionele kerstverhalen. De entourage wijkt opvallend af van wat gebruikelijk is. Het verhaal is in een Italiaans dorp gesitueerd waar het wel lente lijkt, er is geen vlokje sneeuw te bekennen. Het is een kerstboekje voor iedereen, maar extra leuk voor de kinderen die de Napoliaanse stal in de kersttijd bezoeken, zij zullen de figuren uit het boek al snel herkennen.


Angelino en de drie koningen
Koos Meinderts (tekst) en Annette Fienieg (ill)

Rubinstein, 2014