Sinterklaas voor grote kinderen - Chariva


Het is een dag die menig ouder vreest, de dag dat er verteld moet worden dat Sinterklaas niet bestaat. Om ouders en kinderen te helpen schreef Chariva (aan achternamen doen de makers van dit boek niet) een boek om ouders en kinderen door deze lastige periode te helpen. In het boek Sinterklaas voor grote kinderen is de goedheilig man zelf de verteller. Hij biecht zijn Grote Geheim op aan de lezers en geeft uitleg. De sint geeft zijn Grote Geheim niet direct prijs. Eerst kijkt hij terug op het verleden en staat stil bij het plezier dat het sinterklaasfeest altijd heeft gebracht, ook benadrukt Sinterklaas hoeveel hij van zijn toehoorders houdt. Vervolgens wordt de spanning opgevoerd. Sinterklaas kondigt een verhaal aan waar je even goed voor moet gaan zitten,´een verhaal dat je altijd bij zal blijven.´ Maar eerst moeten er nog wat andere dingen besproken worden. Sint legt uit waarom hij het boek geschreven heeft (omdat hij veel van grote kinderen houdt) en hij laat de toehoorder beloven het Grote Geheim nooit aan iemand te vertellen die jonger is. Er is zelfs een contract in het boek opgenomen om deze afspraak te bezegelen.
Dan moet het ei natuurlijk gelegd worden. Sint draait er nog even omheen, maar dan komt het hoge woord eruit:´Vanaf dit jaar verandert Sinterklaas. Jij bent nu oud genoeg om de waarheid te weten. (...) Het zit namelijk zo...Er is niet één Sinterklaas, er zijn er een heleboel. Dat komt omdat heel veel grote mensen werken uit mijn naam.´
Er volgt een uitleg hoe dat gaat, hoe papa´s, mama´s, opa´s, oma´s en anderen de schoentjes vullen, strooien en voor cadeautjes zorgen. Maar waarom deden ze dat?
Sint legt het uit. Hij vertelt over zijn leven als bisschop in Turkije, hoe hij een visser op zee redde, hoe hij een bruidsschat voor drie meisjes regelde en hoe hij een baby net op tijd uit het hete water haalde. ´Nicolaas was een goed mens. Hij maakte de mensen blij. En daarom doen papa´s en mama´s en tantes en ooms er alles aan om hem nooit te vergeten. Daarom spelen ze hem elk jaar na
Er wordt nog meer uitgelegd, onder andere hoe het gaat met de aankomst van Sinterklaas. Sinterklaas staat daarbij stil bij het plezier dat aan dit grote toneelspel wordt beleefd en vraagt de grote kinderen nogmaals het Grote Geheim goed te bewaren. Tot slot worden de kinderen uitgenodigd mee te spelen met het volgende sinterklaasfeest.

Chariva (Zaandam, marketeer, schrijfster, actrice, model en kunstenares ) wil met haar boek bereiken dat de waarheid over Sinterklaas ´zacht landt´. Daar kan dit boek zeker bij helpen. Al hoop ik niet dat ouders dit plompverloren gaan voorlezen, want als brenger van slecht nieuws is het niet geschikt. Daarvoor is de inleiding te lang en te chaotisch; slecht nieuws moet je altijd zo snel mogelijk verwoorden en pas daarna toelichten.
Als toelichting is het boekje zeker bruikbaar. De inleiding is een beetje rommelig, maar als het Grote Geheim dan eindelijk benoemd is wordt er op een prettige manier een en ander uitgelegd waarbij de boodschap is dat Sinterklaas als oude man uit Spanje niet bestaat, maar dat de heilige wel heeft bestaan en dat het feest in zijn naam hem in zekere zin in leven houdt. Daarom is de vorm, een verhaal waarin Sinterklaas zelf tot de grote kinderen spreekt goed gekozen, al is het natuurlijk wel wat ingewikkeld ´Besta ik nou wel? Of besta ik nou niet?´

Het boek is geïllustreerd door Job, Joris en Marieke die eerder dit jaar een de Oscarnominatie kregen voor hun korte animatiefilm.

Sinterklaas voor grote kinderen
Chariva (tekst) en Job, Joris & Marieke (illustraties)

Kluitman, 2015