Eefjes eenhoorn - Anna Currey


Eefje logeert in de dagen voor Kerstmis samen met haar moeder bij haar opa. Ze heeft het niet naar haar zin. Ze verveelt zich want er is niemand om mee te spelen. Ook mist ze haar vader die weliswaar beloofd heeft te komen zodra hij kan, maar er nog niet is. ´s Nachts kijkt Eefje naar buiten en ziet besneeuwde velden en het bos in de verte. Ze weet niet dat aan de andere kant een uil, een vos en een eenhoorn ook over de besneeuwde velden kijken. De eenhoorn kijkt naar de vele lichtjes en vraagt aan de vos waarom het niet gewoon donker is in het stadje. De vos weet het antwoord: ´omdat het bijna Kerstmis is´. Dat wil de eenhoorn weleens van dichtbij zien en zo belandt hij toevallig in Eefjes tuin. Eefje begroet het dier hartelijk en laat hem binnen. Hij is welkom en ook opa en Eefjes moeder accepteren het dier zonder problemen.
Na het ontbijt helpt de eenhoorn bij het optuigen van de kerstboom. Omdat hij geknabbeld heeft aan de kerstster moet er een nieuwe komen. Eefje, opa en de eenhoorn gaan daarvoor naar de kerstmarkt en daar wordt meer gevonden dan een nieuwe kerstster.

Eefjes eenhoorn is een warm verhaal waarin somberheid verdreven wordt door (nieuwe) vriendschappen. Zo voelt opa zich fijn in het gezelschap van Eefje en haar ouders en Eefje vindt vriendschap bij de eenhoorn en later bij een nieuwe vriendin die ze op de kerstmarkt ontmoet. Het is opvallend dat de aanwezigheid van een eenhoorn in huis en op de kerstmarkt geen verbazing oproept. De eenhoorn kan aanschuiven bij het ontbijt en op de kerstmarkt kijkt niemand op of om.
De tekst is wat stroef vertaald en lijkt in te willen spelen op de knusse sfeer door vaak voor verkleinwoorden te kiezen, zo zit Eefje´op haar knietjes´, wordt haar leeftijdsgenote als ´klein meisje´ omschreven,´trippelt´ de eenhoorn door het huis en is er zelfs sprake van een dubbele verkleining als de dieren naar ´het kleine stadje´ kijken.
Wat het boek vooral aantrekkelijk maakt zijn de sfeervolle illustraties. Anna Currey is niet alleen meesterlijk in het afbeelden van dieren, ook de mensen zijn overtuigend neergezet. Als de eenhoorn zijn eigen weg gaat op de kerstmarkt en Eefje hem niet meer kan vinden raakt ze in paniek en dat weet Currey heel overtuigend weer te geven. Ook de activiteiten van de eenhoorn zijn prachtig getekend. Zo stampt hij de dozen in elkaar waar de kerstversiering uit gekomen is ( ´om er zeker van te zijn dat er niets meer in terug kon´) en bekijkt hij de versierde boom met zoveel enthousiasme dat hij daarna onder de kerstslingers zit. De kaft is uitnodigend met echte glitters in de manen van de eenhoorn.

Eefjes eenhoorn
Anna Currey (vertaald door Maeike de Wolff-Russchen)
Christofoor, 2015