Allemaal onzin - Paul van Loon


Paul van Loon is al jarenlang een van de populairste kinderboekenschrijvers. Wie groeit er tegenwoordig niet op met Dolfje Weerwolfje, Foeksia de miniheks en De Griezelbus?
Een wat minder bekend boek van Van Loon is Allemaal Onzin, een voorleesboek voor jonge kinderen. Het eerste boek Wat ritselt daar verscheen in 2000 en een jaar later verscheen een vervolg onder de titel Wie fluistert daar? Beide boeken werden gebundeld in een mooi stevig boek en de illustraties van Hugo van Look werden in deze uitgave voorzien van kleur.

Het boek bestaat uit korte verhalen die meestal in de slaapkamer van Vladimir beginnen. Vladimir ligt in bed en kan niet in slaap komen. Op een avond hoort hij iets ritselen. Hij gaat op onderzoek uit en ziet ineens een mannetje. Hij is niet groter dan een colaflesje en hij stelt zichzelf voor als Onzin. Onzin woont achter het behang.
Samen met Onzin beleeft Vladimir heerlijke avonturen. Zo komt de maanman op bezoek, dirigeert Vladimir een muizenorkest, gaat hij een stukje vliegen en speelt hij een potje neusvoetbal met de maan. Op sommige avonden gaat Vladimir met Onzin mee naar het land achter het behang. Daar spelen Onzin en Vladimir in de warme sneeuw, plukt Vladimir een hoed uit een hoedenboom (die staat naast een pettenboom en in de buurt van een mutsenboom) en koopt Vladimir ijsrozen voor zijn moeder.
Zijn ouders horen wel eens wat, maar doen dat af als onzin. En zo is dat.

Van Loon laat ook in dit boek zien hoe goed hij zich in kan leven in kinderen van een bepaalde leeftijd. Hij verwerkt veel voorkomende kleuterangsten soepel in zijn verhalen en hij weet precies welke grapjes jonge kinderen begrijpen en leuk vinden. Onzin is een mannetje dat alles kan en vol idee├źn zit om een saaie avond mee op te vrolijken. Hij is ook een vriend die Vladimir goed begrijpt en oplossingen bedenkt als dat nodig is. Zo stelt hij de jongen voor aan verschillende weerwolven (de Mooiweerwolf, de Alweerwolf en de Onweerwolf) om hem van zijn weerwolvenangst af te helpen en houden Onzin en Vladimir een mopperwedstrijd om weer in een goed humeur te komen.
Van Loon schrijft de verhalen in korte zinnen die zich soepel laten voorlezen, niet in de laatste plaats door de knap geschreven dialogen. Van Loon schrijft in een rijke taal en schuwt het gebruik van een moeilijk woord hier en daar niet. Dat staat het verhaal nergens in de weg, de betekenis wordt duidelijk uit de context. Zo verrijken deze verhalen ongemerkt de woordenschat. Erg leuk zijn ook de spraakverwarringen tussen Vladimir en zijn ouders als ze het over onzin/Onzin hebben.

Allemaal Onzin is een heerlijk voorleesboek voor jonge kinderen die zin hebben in leuke avonturen waarin alles kan.

Allemaal Onzin
Paul van Loon met illustraties van Hugo van Look

Leopold, 2019 (achtste druk)