Bange Pietje - Martine van Nieuwenhuyzen


Soms is de oplossing voor de vraag welke kleur de Pieten moeten hebben eenvoudig: laat het aan de lezer over. Martine van Nieuwenhuyzen maakte een kleurprentenboek met een sinterklaasverhaal. Afgezien van de omslag zijn alle illustraties in het boek zwart-wit en zo getekend dat ze makkelijk ingekleurd kunnen worden. Het verhaal gaat over een klein Pietje dat niet kan slapen omdat hij bang is voor kinderen:´Kinderen zijn eng! Ze kijken naar je, ze willen je een handje geven, ze willen met je praten.´ Sinterklaas weet wel een oplossing. 

De tekst vult veel in, met name de emoties worden vaak benoemd. Dat is niet nodig, want de tekeningen zijn duidelijk genoeg. Toch leest de tekst wel lekker voor.
Van Nieuwenhuyzen laat tal van verschillende Pieten zien van meisjespieten met staartjes tot jongenspieten met zwart krulhaar. De Pieten ogen wat jong. De volwassen lezer zou op het idee kunnen komen de wet op de kinderarbeid erop na te slaan, maar kinderen vinden het waarschijnlijk leuk omdat ze zich makkelijk met de Pieten kunnen identificeren.
Of de oplossing die Sinterklaas voor het bange Pietje verzint echt werkt vraag ik mij af, maar voor een kleurboek is het een gouden greep. Het bange Pietje gaat voortaan als Bril Pietje door het leven en hij heeft de keuze uit een prachtige verzameling waanzinnige brillen.

Bange Pietje is een leuke creatieve aanvulling op de prentenboeken die rond het sinterklaasfeest verschijnen.

Bange Pietje
Martine van Nieuwenhuyzen

BBNC, 2016