Siens hemel - Bibi Dumon Tak


                                                 

Het boek opent met een donkere wolk, gevolgd door een donkere bladzijde met een eenvoudige tekening van een hond in een mand:´Er stonden zwarte wolken aan de hemel toen Sien vertrok. De lucht rommelde. De regen trommelde. Maar wij hoorden alleen hoe Siens laatste, allerlaatste adem over de rand van de mand woei´. In Siens hemel verwoorden en verbeelden Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen de vragen en emoties rond het overlijden van een geliefd huisdier. Sien is de hond van Klein Broertje en hij stelt vragen over de dood. Die vragen worden zo goed mogelijk beantwoord door de vertellers van het verhaal die worden aangeduid met´wij´. Deze bijzondere vorm levert een intiem verhaal op waarin hoop en vertrouwen klinkt dat Sien verder leeft op een mooie fijne plek.
Als Sien overleden is wordt ze in de regen begraven. Klein Broertje geeft haar een bal mee voor als ze wil spelen in de hemel.

In huis wordt Sien gemist. Niemand weet wat er moet gebeuren met de riem, de mand en de etensbak. Er wordt troost gezocht bij elkaar. Zou Sien nu ook slapen? Is er in de hemel wel een zee waarin ze kan zwemmen en zijn er wel genoeg takken om stuk te bijten?
De volgende dag wordt de familie anders wakker,´ Niet door een kwispelende staart die tegen de deken sloeg, maar door de zon die in kamer scheen.´ Ze lopen naar buiten en daar hoort Klein Broertje geblaf.´We deden net of we luisterden. We deden het voor Klein Broertje, om aardig te zijn. Om een beetje met hem mee te doen. En toen we ons gezicht naar de lucht toe keerden hoorden wij het ook. Echt. We hoorden geblaf. Het kwam rechtstreeks vanuit de heldere blauwe hemel.´

De prachtige goed gekozen woorden van Dumon Tak worden in beeld gevangen en aangevuld door Van Haeringen. In het begin zijn de pagina´s zwart, maar het zwart wordt langzaam teruggedrongen door kleur. Eerst zijn dat donkere kleuren die bladzijde na bladzijde lichter worden. Het zwart neemt langzaam de vorm aan van Sien. Als we de hond goed kunnen zien wordt zijn omgeving opgevuld met tekeningetjes van fijne hondendingen: worsten, gevulde etensbakken, wegrennende kippen en vluchtende postbodes. Op de laatste bladzijde zit Sien op een wolk in het hemelsblauw, omringd door andere wolken met hemelse honden. Een troostrijk beeld.

Siens hemel is een troostboek waarin met prachtige woorden en beelden het verdriet om de dood van een huisdier verzacht wordt.

Siens hemel
Bibi Dumon Tak (tekst) en Annemarie van Haeringen (illustraties)

Querido, 2016