Sint op komst! - Mattias De Leeuw


Sinterklaas moet er natuurlijk piekfijn uitzien als hij op weg gaat naar de Lage Landen. Gelukkig zijn alle voorzieningen aan boord. Hoofdpiet vult het bad en Waspiet ontfermt zich over de mijter, de kousen en de tabberd. Ook worden de schoenen en de staf gepoetst. Als Waspiet de kleren op het dek te drogen hangt gaat het mis: alle kleren van de Sint en ook zijn staf en schoenen waaien van boord. Waspiet gaat er direct achteraan en hij heeft er een hele klus aan om alles weer terug te vinden. Ondertussen neemt Hoofdpiet geen risico en geeft de Pakjespieten, Poetspieten, Keukenpieten, Stoompiet en Stalpiet de opdracht nieuwe kleren voor Sinterklaas te maken, want Hoofdpiet wil niet dat de Sint straks in zijn onderbroek aan land moet gaan. 

Mattias De Leeuw, die dit jaar het Gulden Palet van de Penseeljury kreeg, maakte dit prentenboek al in 2013. Dit jaar is het opnieuw uitgegeven.
Sint op komst! is vooral een kijkboek. De schaarse tekst helpt om de lijn van het verhaal te begrijpen, maar de gebeurtenissen worden toch vooral op de illustraties verteld. Daar zien we waar de kleren van Sinterklaas terecht komen en of het Waspiet lukt de hele garderobe en de staf weer bij elkaar te krijgen. Ook zien we hoe op de boot de andere pieten hun best doen om Sinterklaas aan een passende outfit te helpen. Stalpiet maakt wat van stro, de Pakjespieten gaan met een aantal teddyberen aan de slag en ook de andere pieten doen hun uiterste best wat moois te maken. Het levert originele en vermakelijke creaties op.
De Leeuw tekent in zijn kenmerkende beweeglijke en kleurrijke stijl. Vaak nemen de tekeningen twee pagina’s in beslag en er is een hoop op te zien. Daarmee nodigt het boek uit om het vaak te bekijken. De Vlaamse illustrator heeft zich niet laten be├»nvloeden door de zwartepietendiscussie: zijn pieten zijn allemaal zwart en traditioneel gekleed.

Sint op komst! is een fijn kijkboek met originele illustraties en veel humor.

Sint op komst!
Mattias De Leeuw

Lannoo, 2013