Woezel & Pip Dag lief Muisje


                                                 
Woezel en Pip zijn voor veel kinderen vertrouwde vriendjes. Ze kennen de hondjes van de animatieserie of van de prentenboeken waarin Woezel en Pip avonturen beleven die dicht bij hun belevingswereld liggen. Dag lief Muisje is echter een bijzonder Woezel & Pip-boek omdat het deze keer gaat over dood en rouw.
Woezel en Pip rennen door het bos. Ineens zien ze Muisje onder een boom liggen. ‘Hij ligt heel stil. Zelfs zijn snorharen bewegen niet.’ Muisje is ook helemaal koud. Woezel en Pip denken dat hij ziek is en nemen hem mee naar Wijze Varen die hem vast beter kan maken. Maar Wijze Varen schudt zijn hoofd, ‘Niemand kan Muisje nog beter maken. Muisje is dood.’ ‘Dood, wat is dat?’ vraagt Woezel. ‘Doodgaan, dat is als je lichaam ermee ophoudt. Als je dood bent, kun je niets meer.’ Woezel wordt er boos van en vindt het niet eerlijk, ook moet hij huilen. Wijze Varen troost: ‘Muisje is weg. Maar niet helemaal. Jullie fijne herinneringen aan hem blijven natuurlijk. Zo is hij toch altijd een beetje bij jullie. Muisje is dood, maar zijn vriendschap niet.’
Muisjes dood roept een heleboel vragen op, bijvoorbeeld wat je nog kunt als je dood bent en of Wijze Varen ook dood zal gaan.
’Om te vieren dat we allemaal samen zijn’ wordt het afscheid van Muisje een feestje. De vrienden van Muisje eten zijn lievelingstaart en ze delen hun herinneringen. Als het donker wordt leggen ze Muisje in een houten kistje bekleed met mos. Molletje graaft een diepe kuil en Woezel en Pip laten voorzichtig de kist daarin zakken. Met de anderen gooien ze het gat dicht en versieren het met mooie steentjes en een bloemzaadje dat al snel voor een prachtige bloem zorgt.

De tekeningen weerspiegelen de tekst waarbij de emoties makkelijk van de hondengezichten zijn af te lezen. Ook Muisje is goed in beeld. Hij ziet er lief uit, alsof hij slaapt. Maar waar de bewoners van het bos wisselende gezichtsuitdrukkingen hebben, blijft Muisje er steeds hetzelfde uitzien. Behalve op de tekeningen bij de herinneringen aan Muisje, daar zien we hem in actie en heeft hij duidelijk veel pret. Het moment van begraven is zichtbaar emotioneel, alle aanwezigen kijken bedrukt.

Het is fijn dat jonge kinderen via de vertrouwde figuren van Woezel en Pip zich uiteen kunnen zetten met zo iets ingewikkelds als de dood. Natuurlijk helpt het boek als een kind in zijn omgeving met een overlijden te maken krijgt, maar het is zeker ook geschikt om zonder directe aanleiding voor te lezen als inleiding om een keer over dit lastige onderwerp te praten.
In het boek zit een inlegvel met goede informatie over hoe je met jonge kinderen over de dood kunt praten en ook worden er tal van praktische tips gegeven. Jammer dat deze belangrijke informatie niet in het boek zelf is opgenomen, want een papiertje raakt zo makkelijk kwijt.

Woezel & Pip Dag lief Muisje is een goed hulpmiddel om met jonge kinderen over dood, rouw en afscheid nemen te praten.

Woezel & Pip Dag lief Muisje
Tekst en illustraties: The Dreamchaser Studios en Dromenjager
Leopold, 2018