Ze gaan er met je neus vandoor - Ted van Lieshout


Ze gaan er met je neus vandoor
is een bijzonder boek. Het begint als dichtbundel met een gedicht over een ongelukkige liefde. Nadat de dichter zijn verdriet en verbittering onder woorden heeft gebracht gaat hij onder de tafel liggen. Zijn verdriet is te groot om verder te schrijven.
Erg lastig, want als de dichter niet schrijft komt er geen boek. Dat roept de volgende reactie op: ‘Hallo! Hallo! Dichter! We wachten al heel erg lang, hoor. We staan met zijn allen klaar voor een nieuwe dichtbundel. Kom je nou onderhand eens, dichter? Het is tijd om door te gaan met je nieuwe boek!’
De dichter gaat echter niet aan het werk. Naarstig wordt naar een oplossing gezocht. Misschien helpt het alvast een gedicht te plaatsen dat nog niet helemaal af is, of misschien kan er een nieuwe liefde voor de dichter gevonden worden. Idee├źn worden uitgewerkt, maar pakken desastreus uit: het leidt tot oorlog.

Van Lieshout moest lang zoeken naar de juiste vorm, toon en invalshoek voor dit unieke boek waarin tekst en vormgeving het verhaal op een bijzondere manier vertellen. Blokgedichten, die bestaan uit een blok tekst zonder alinea’s, worden afgewisseld met traditionele gedichten en teksten die vooral betekenis krijgen door de vormgeving. De verleiding is groot om Van Lieshouts veelzijdige originaliteit uitgebreid te beschrijven, maar dat zou afbreuk kunnen doen aan het leesplezier.

 Het boek heeft een aantal thema’s. De rode draad is het verhaal van de dichter met liefdesverdriet die zijn taak verzaakt. Daarnaast gaat het ook over strijd en oorlog, met speciale aandacht voor de loopgravenoorlog bij Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is een veelzijdig verhaal dat de spanning goed vasthoudt, hier en daar erg grappig is en op andere momenten ontroert. Het is knap dat Van Lieshout ondanks zijn bijzondere manier van vertellen een goedlopend verhaal neerzet, dat zich ook leent om voorgelezen te worden.

Ze gaan er met je neus vandoor is een zeer origineel en toegankelijk boek dat speelt met conventies. Liefde, verraad, dood en wederopstanding worden aan de lezer gepresenteerd op een geheel nieuwe wijze. De verrassende insteek laat opnieuw het grote talent van Van Lieshout zien als schrijver en vormgever. 

Ze gaan er met je neus vandoor
Ted van Lieshout
Leopold, 2018


© Ted van Lieshout