Jij & ik en al het moois om ons heen - Riet Wille (samenstelling)

  

‘Kinderen zijn vaak gefascineerd, verwonderd door de natuur’ schrijft Riet Wille in het voorwoord van de bloemlezing Jij & ik en al het moois om ons heen die zij samenstelde. ‘Zowel op school als thuis gaan opvoeders bewuster om met aspecten als het sorteren van afval, openbaar vervoer, de kwaliteit van de lucht, gezonde voeding...’ en daarom besloot ze een bloemlezing samen te stellen bestaande uit ongeveer honderd gedichten over bloemen, bomen, zee, bergen, dieren en seizoenen.
Gelukkig is de warrige inleiding niet representatief voor de bundel. Deze is met zorg samengesteld. Riet Wille, die zelf ook poëzie voor kinderen schrijft, koos voor korte gedichten. Ze zijn geordend op onderwerp en ieder onderwerp wordt door een filosofische vraag ingeleid, bijvoorbeeld Zijn bloemen gelukkiger als ze bloeien, Ademt een zee in en uit? of Hoeveel bomen heb je nodig voor een bos?
Wille koos voor dichters van nu en van wat langer geleden. Er is onder andere werk opgenomen van Cicely Mary Barker, Willem Wilmink, Annie M.G.Schmidt, Mies Bouhuys, Hans Andreus, Ted van Lieshout, Koos Meinderts, Edward van de Vendel, Geert De Kockere en er staan ook enkele gedichten in de samenstelster.
Het is leuk dat Wille de gedichten groepeert rond eenzelfde onderwerp, want zo wordt zichtbaar dat dichters heel verschillend naar hetzelfde kunnen kijken. Sommige geven fraaie woorden aan wat ze zien, andere filosoferen over een detail en weer andere beschrijven hun gevoel. Ook grappige gedichten (in tekst of vorm) en een enkel raadsel hebben een plek in de bloemlezing gekregen.

Het boek is niet alleen de moeite waard door de gekozen gedichten, het ziet er ook prachtig uit. De illustraties van Martijn van der Linden krijgen alle ruimte. Van der Linden vertelt zijn eigen verhalen. Bij ieder hoofdstuk introduceert hij nieuwe hoofdrolspelers die in het tijdsbestek van dat hoofdstuk iets meemaken. We zien bijvoorbeeld een koala op de fiets een berg bedwingen, we zien een duif zijn hoeden aan de man, of beter gezegd de vogel, brengen en we volgen een krokodil die in ieder seizoen geniet van het lezen van een boek. Van der Linden tekent, zoals we van hem gewend zijn, moeiteloos dieren in onverwachte posities. Bij hem ziet een krokodil in een hangmat of een pinguïn op een strandstoel er altijd geloofwaardig uit. Ook de achtergronden zijn prachtig en doen recht aan het de wens van de auteur om te laten zien hoe mooi de natuur is.

Jij & ik en al het moois om ons heen is een fantastische poëziebundel die in iedere schoolklas thuishoort. Wellicht dat kinderen door deze gedichten met meer respect naar de natuur zullen kijken; zeker is dat deze bundel het plezier in taal zal vergroten.

Jij & ik en al het moois om ons heen
Riet Wille (samenstelling) met illustraties van Martijn van der Linden

Davidsfonds, 2018