Het geheim van Sinterklaas - Bart Van Nuffelen


Rik schrijft ieder jaar een brief aan Sinterklaas om hem te vertellen dat hij ‘flink’ is geweest en om te laten weten wat hij graag cadeau zou willen krijgen. Maar dit jaar wil hij niets ‘ik bedoel: geen cadeaus’ schrijft hij. Rik wil wel iets weten, is het waar dat Sinterklaas 874 jaar oud is? En hoe doet hij dat, ‘met joggen of zo?’ Sinterklaas schrijft terug en bevestigt zijn leeftijd. Hij vraagt of Rik nog een brief wil schrijven.
Zo begint de briefwisseling tussen de achtjarige Rik en Sinterklaas. Rik schrijft over zijn opa, die hij Vake noemt. Vake ligt in het ziekenhuis. Sinterklaas kent Vake wel, gaf hij hem niet een fiets, jaren geleden? Dat klopt, die fiets is voor Rik, als hij groot genoeg is.
Rik schrijft veel over Vake, bijvoorbeeld dat Vake hem elke woensdag kwam halen en hoe ze dan samen gingen fietsen en naar de boten op de rivier keken. Sinterklaas schrijft dat Vake acht jaar geleden nog een brief heeft geschreven waarin Vake hem nogmaals bedankte voor de fiets en voor de geboorte van zijn eerste kleinzoon. ‘Ik heb hem teruggeschreven dat dat van die fiets graag gedaan was. Maar dat ik met het jongetje niets te maken had.’ Rik vertrouwt Sinterklaas toe dat Vake niet meer beter wordt, ‘Dat weet ik toevallig.’ Dan moet Sinterklaas de moeilijkste brief ooit schrijven, want het is waar. Vake zal niet meer beter worden.

Het geheim van Sinterklaas is een klein ontroerend verhaal waarin Rik en zijn Vake afscheid van elkaar nemen. Dat doen ze via Sinterklaas aan wie Rik zijn geheimen toevertrouwd, geheimen die Sinterklaas begrijpt. Sinterklaas schrijft in zijn brieven aan Rik ook over Vake en vooral hoeveel Vake van hem houdt. Als Rik de laatste brief krijgt is Vake overleden. Sinterklaas schrijft dat ook hij is vertrokken ’om eeuwig te rusten in de zon’. Rik schrijft nog een keer terug. 'Het regent sinds u bent vertrokken. Elke dag.'
Het verhaal wordt gedragen door de sfeervolle illustraties van Tim Van den Abeele. De illustrator gebruikt veel rood met geel als steunkleur en hij werkt in een realistische stijl. We zien de vanzelfsprekendheid van de liefde die Rik en zijn grootvader verbindt weerspiegelt in alledaagse momentopnamen: een kleine Rik op schoot, een schommel die geduwd wordt, een schijngevecht en het hand in hand lopen. De laatste illustratie hakt erin: een leeg ziekenhuisbed.

Het geheim van Sinterklaas is een mooi ontroerend verhaal over de bijzonder band tussen grootouder en kleinkind die beide weten dat het afscheid nabij is.

Het geheim van Sinterklaas
Bart Van Nuffelen (tekst) met illustraties van Tim Van den Abeele

De Eenhoorn, 2018