Wie durft? zegt Sinterklaas - Bette Westera


Wie durft? zegt Sinterklaas is een prentenboek met een originele insteek. De discussie over het uiterlijk van de pieten wordt hier radicaal opgelost: ze liggen eruit. Dat is niet helemaal waar, Sinterklaas heeft nog altijd pieten, maar dit zijn niet langer mensen. Katten in allerlei kleuren assisteren de sint. Hoe Sinterklaas aan die Kattenpieten komt en hoelang hij ze al heeft mag de lezer zelf verzinnen. Bette Westera vertelt dus niets over de oorsprong van de Kattenpieten, maar ze legt wel uit wat hun taken zijn: ze pakken cadeautjes in en doen die in de schoenen van de kinderen, ze bakken pepernoten, ze maken borstplaat en ze letten op de muizen in het ruim van de boot die niet van het snoepgoed mogen peuzelen. Alles lijkt goed geregeld, maar schijn bedriegt. De Kattenpieten durven de huizen waar een hond woont niet binnen te gaan. En dat is heel sneu, bijvoorbeeld voor Brian: ‘Kijk, daar zit hij, op zijn blote knietjes, met een bakje water en een wortel voor het paard. Uren zingt hij Sinterklaas-en Kattenpietenliedjes, maar hij krijgt geen pakje in zijn schoen van Sinterklaas.’ Moet Sinterklaas met zijn broze botten dan zelf door de schoorsteen gaan? Er wordt voor een andere oplossing gekozen. 

Het betrekkelijk eenvoudige verhaal wordt met veel tekst verteld. De rijmende tekst leest makkelijk voor en loopt goed, maar is niet bijzonder inventief. Het gebruik van een stoplap hier en daar, zoals het woord pannendaken, is niet wat we van Westera gewend zijn.
Westera combineert in dit boek vertrouwde sinterklaasclich├ęs met een nieuwe insteek. De Kattenpieten doen precies wat Pieten al zo lang doen, maar er is wel een aanpassing nodig. Gebeurt dit niet, dan blijven er kinderen in de kou staan, dan is het voor hen geen feest. Westera’s boodschap is duidelijk: het maakt niet uit hoe Piet eruit ziet, belangrijker is dat geen enkel kind buitengesloten wordt.
Westera sluit het boek af met bewerkingen van bekende sinterklaasliedjes waarin de nieuwe Pieten de plaats van de traditionele Pieten hebben ingenomen.
De illustraties in dit boek zijn van Barbara Wolf, die al eerder met Westera samenwerkte. Ze heeft een opvallende en herkenbare stijl die niet iedereen zal aanspreken. Ze werkt met collages en maakt daarmee drukke composities. Er is veel op de illustraties te zien en ze uitnodigen dan ook uit om lang en vaak te bekijken.

Wie durft? zegt Sinterklaas is een origineel prentenboek in alle opzichten. Westera geeft een verrassende draai aan de pietendiscussie en ook de illustraties van Wolf dagen de lezer uit niet terug te schrikken als er afgeweken wordt van het gebruikelijke.

Wie durft? zegt Sinterklaas
Bette Westera (tekst) met illustraties van Barbara Wolf

Levendig Uitgever, 2018