De wonderlijke werkplaats van oom Tobi - Lissa Evans

 
Kevin Riel is klein voor zijn leeftijd. Hij lijkt wel acht, maar is al tien. Kevin heeft heel slimme ouders, maar dat wil niet zeggen dat ze ook verstandig zijn. Een verstandig mens zou namelijk nooit naar een dorp op het Engelse platteland verhuizen aan het begin van de zomervakantie. Kevin heeft geen idee wat hij gedurende de zomervakantie moet doen, nu hij nog geen vrienden heeft kunnen maken. Dus vergezelt hij zijn vader maar op een ‘kleine promenade’ door het nieuwe dorp waar zijn vader is opgegroeid. Tijdens de wandeling vertelt Kevins vader iets over de familiegeschiedenis. Zo komt Kevin meer te weten over oom Tobi, een illusionist die op een dag zomaar verdween. Kevins vader kreeg van oom Tobi ooit een geldblikje dat Kevin wel mag hebben. In het blikje ontdekt hij in een geheim laatje een aantal oude munten. Ze zijn niet veel waard, maar wel het begin van een ongelooflijk avontuur waarin Kevin probeert uit te zoeken wat er met zijn oom is gebeurd.

De Britse schrijfster Lissa Evans is opgeleid als arts, maar dat bleek niet haar roeping. Ze ging werken bij de BBC en was daar jarenlang werkzaam als producer en regisseur van comedy-programma’s. Inmiddels is ze schrijfster en ze schrijft zowel voor kinderen als voor volwassenen. De wonderlijke werkplaats van oom Tobi was haar debuut als kinderboekenschrijfster en verscheen in 2011. Een jaar later schreef ze een vervolg. In Nederland werd echter eerst haar derde kinderboek uitgegeven, Wode Weus en de Wiezewalla’s (Gottmer, 2017).
De wonderlijke werkplaats van oom Tobi is een geweldig avonturenverhaal waarin magie een belangrijke rol speelt. Dat begint bij een kapotte telefoon in een telefooncel die plotseling rinkelt. Als Kevin opneemt krijgt hij de eerste aanwijzing om de weg naar de oude werkplaats van oom Tobi te vinden. De mysterieuze oom heeft een spoor van opdrachten en aanwijzingen achtergelaten die uiteindelijk naar zijn verborgen werkplaats zullen leiden. 
Kevin wil het liefst de raadsels in zijn eentje oplossen, maar dat valt niet mee als je naast de zussen Maartje, Meike en Julie woont. De zussen ontpoppen zich als ware paparazzi als Kevin het belangrijkste onderwerp in hun zelf uitgegeven buurtkrant wordt. Vooral de doortastende en vasthoudende Julie irriteert Kevin mateloos. Maar hij heeft haar nodig en dan blijkt haar brutale drammerij toch wel handig. Vooral als blijkt dat Kevin niet de enige is die op zoek is naar de verdwenen werkplaats.
Evans heeft een lekkere vlotte pen. Ze weet de spanning goed op te bouwen en vast te houden. De zoektocht van Kevin zit vol onverwachte wendingen en ontmoetingen. Ook de dialogen lezen vlot weg en zijn soms erg grappig, zoals het wonderlijke taalgebruik van Kevins vader of de moeizame gesprekken die Kevin heeft met zijn buurmeisjes.

De wonderlijke werkplaats van oom Tobi is een fijn avonturenverhaal met een vleugje magie en vol verrassende wendingen.

De wonderbaarlijke werkplaats van oom Tobi
Lissa Evans (vertaald door Jenny de Jonge)

Gottmer, 2018