Portiek Zeezicht - Annejan Mieras

Fenna draagt een polderbroek, dat is een onderbroek die echt niet kan volgens haar klasgenoot Tess. Fenna bijt letterlijk de altijd pestende Tess van zich af, maar het meisje heeft wel een gevoelig punt geraakt. Fenna komt namelijk uit de polder, waar haar vader nog altijd woont. Ze is met haar moeder naar een portiekflat in de stad verhuisd. Fenna ziet haar vader niet zo vaak, steeds komt er iets tussen, ‘meestal hoofdpijn of een boek’.
Toch is het leven van Fenna niet alleen treurnis. De portiekflat is een hechte sociale gemeenschap die bestaat uit heel verschillende mensen. Er zijn de roddelzusters Bakker die alles in de gaten houden, de keurige meneer Clifford en zijn vrouw, de Poolse Janek die een oogje op Fenna’s moeder heeft, de verhuizer Sjaak, de studenten met de lege kratjes bier op de galerij en de kleurrijke tante Afiba. Een bewoner is pas verhuisd naar een verzorgingshuis. In zijn flat komt Benedict wonen. Dat zorgt voor de nodige onrust, want wie is die Benedict en wie is toch die keurige mevrouw die elke woensdag komt met dat meisje van Fenna’s leeftijd?

Annejan Mieras debuteert met dit warme portret van Fenna en haar leefomgeving. De schrijfster werkte eerst als architect, maar staat nu voor de klas in het basisonderwijs.
Portiek Zeezicht is een boek waarin (veel) serieuze maatschappelijk thema’s aan de orde komen: pesten, scheiding, vooroordelen en dood. Het zijn onderwerpen die vaak gepaard gaan met verdriet. De schrijfster zet daar de kracht van de gemeenschap tegenover. De portiekbewoners zijn gewone mensen met leuke en minder leuke kanten die zich bekommeren om elkaar. Dat maakt dat ze soms boven zichzelf uitstijgen en dingen doen die je niet verwacht.
Mieras heeft het vermogen om veel narigheid aan te snijden en toch een boek te schrijven dat je met een glimlach om de mond leest. Dat komt deels omdat niemand er alleen voor staat en deels door de levendige schrijfstijl. Vooral de dialogen zijn heerlijk om te lezen en karakteriseren op een prettige manier de personages.
Niet alle problemen worden in het verhaal opgelost en dat is weliswaar een pijnlijke, maar ware weergave van de werkelijkheid. Mieras laat zien dat ieder op zijn of haar manier een ander kan helpen in een moeilijke periode en dat is dan weer een mooie boodschap.

Portiek Zeezicht is een levendig en warm verhaal over de kracht van vriendschap en gemeenschapszin. Een mooi debuut.

Portiek Zeezicht
Annejan Mieras

Lemniscaat, 2018