Een jongen met de naam Kerstmis en hoe het verder ging - Matt Haig


In 2015 schreef de Britse schrijver Matt Haig een kerstverhaal naar aanleiding van een vraag van zijn zoon naar de jeugdjaren van de Kerstman (Father Christmas in het Engels). Het boek met de titel A Boy Called Christmas was het gevolg en werd een groot succes. Netflix maakte er een filmversie van en dat leidde tot een heruitgave van het boek in het Nederlands. Op de kaft zien we een scene uit de film, de inhoud is echter het oorspronkelijke verhaal dat voor de film werd bewerkt. Het grootste verschil tussen het boek en de film is het einde van het verhaal.
Haig schreef meer boeken over Vader Kerstmis en zijn leven bij de elfen, waarvan er twee inmiddels zijn vertaald: Het meisje dat Kerstmis redde en Vader Kerstmis en ik. Dit jaar kwam in Engeland een vierde deel in de serie uit: A Mouse Called Miika.
Het verhaal van Vader Kerstmis begint in de 19e eeuw in Finland. Daar woont de elfjarige Nikolas met zijn vader in een huisje in het bos. Op een dag vertrekt zijn vader naar het noorden op zoek naar Elfhelm, de plaats waar volgens de overlevering elfen wonen. Als hij niet terugkeert besluit Nikolas hem te gaan zoeken. Samen met zijn muis Miika en later vergezelt van een rendier maakt hij de barre tocht naar het noorden die hem bijna noodlottig wordt. Op het nippertje wordt Nikolas gered door een elf die daarvoor magie gebruikt. Nikolas wordt meegenomen naar Elfhelm, maar daar is de ontvangst verre van hartelijk. Uiteindelijk loopt dat avontuur goed af en wordt Nikolas een vooraanstaande inwoner van Elfhelm. Omdat zijn naam de elfen doet denken aan een ontzettend vieze trollenkaas verandert hij deze in Kerstmis en dat wordt al snel Vader Kerstmis.
In dit verhaal is Kerstmis nog niet het feest zoals we het nu kennen, met cadeautjes die in de nacht gebracht worden. Het is Nikolas die dit concept uitwerkt, hij wil geluk, magie en het geloof dat alles mogelijk is bij de mensen brengen. Het eerste meisje dat een kertscadeau krijgt is Amelia uit Londen. Zij wordt de hoofdpersoon in het tweede boek Het meisje dat Kerstmis redde.
Aan het begin van dit tweede boek heeft Amelia het zwaar. Haar moeder overlijdt en zij komt in het armenhuis terecht waar ze heel slecht behandeld wordt. Ze dreigt alle hoop op een beter leven te verliezen en dat heeft gevolgen voor de magie die Kerstmis mogelijk maakt. Vader Kerstmis trekt naar Londen om orde op zaken te stellen. Hij redt niet alleen Amelia, hij ontmoet ook zijn toekomstige vrouw tijdens deze missie.
In het derde boek Vader Kerstmis en ik vertelt Amelia hoe het verder met haar gaat. Zij wordt geadopteerd door Vader Kerstmis en zijn vrouw en groeit op in Elfhelm. Daar voelt ze zich misplaatst. Ze kan allerlei dingen niet die elfen wel kunnen, de elfen vinden dat ze er raar uitziet en als er dan ook nog een lastercampagne tegen haar gevoerd wordt wil ze maar een ding: weg.

De kerstboeken van Matt Haig zijn heerlijk om (voor) te lezen. Hij heeft een vlotte manier van vertellen en veel humor. Haig is een meester in het opvoeren van opvallende en vaak grappige personages zoals de waarheidsfee, rendier Blitzen, meneer Griezel en Paashaas. Er is zelfs een bijrolletje voor schrijver Charles Dickens.
De verhalen hebben ook een serieuze kant. Emotionele onderwerpen zoals het verlies van je vader of moeder gaat Haig niet uit de weg en ook geldzucht en manipulatie zijn terugkerende onderwerpen. De algemene boodschap van de verhalen is echter positief: blijf altijd hoop houden en dan kan magie zijn werk doen.
De boeken zijn geïllustreerd door Chris Mould. Zijn vrolijke zwart-wittekeningen passen goed bij de sfeer van de verhalen en onderstrepen de vrolijke veelzijdige fantasie van de auteur.

De kerstboeken van Matt Haig zijn heerlijke (voor)leesboeken om de kerstvakantie mee door te komen.

Een jongen met de naam Kerstmis
Het meisje dat kerstmis redde
Vader Kerstmis en ik
Matt Haig, vertaald door Karin Pijl met illustraties van Chris Mould 
Moon, 2021


© Chris Mould