Vinnie & Flos Nieuwe vrienden Marte Jongbloed

Vinnie is een kleuter die het leven niet licht opvat. Nieuwe dingen vindt hij moeilijk. Hij moet dan ook erg wennen aan het huis waar hij nog maar een week woont. En dan hoort hij ook nog een vreemd geluid in zijn kamer. Een geluid dat niet bij een ding hoort, maar hij een iémand. Vinnie ontdekt dat er een Flos in zijn kamer woont. Een Flos die Flos heet en van mening is dat het eigenlijk zíjn kamer is. Flos is een klein wezentje met een lange spitse neus, kraaloogjes, een rommelige vacht en een lange staart die eindigt in een fraaie pluim. Hij woont in een boek en hij weet niet waar zijn familie is. ‘Ik ben per ongeluk een beetje kwijt.’
Flos is in tegenstelling tot Vinnie altijd positief en ziet nooit problemen. Als Vinnie beren op de weg ziet roept Flos standaard ‘Snotteflos! Als je het nou gewoon eens probeert?’ Flos is altijd bereid Vinnie te helpen, dus knipt hij vast een deel van Vinnnies haar, doet hij voor hoe je moet koekhappen, demonstreert dat zwemmen door een gat best meevalt en hij pakt zichzelf direct in als Vinnie gaat logeren, want ‘logeren is het leukste wat er is’.
Flos en Vinnie worden goede vrienden, een vriendschap waar niemand iets vanaf mag weten. Soms is Flos wel een lastige vriend, zo mag hij graag een paar happen uit Vinnie’s sokken nemen en hij houdt zich ook niet altijd aan gemaakte afspraken.

Vinnie en Flos is een voorleesboek over kleuterangsten. De vrolijke Flos met zijn praktische oplossingen zal voor veel kleuters een dankbare raadgever zijn. Hij legt ook vaak iets uit, bijvoorbeeld dat je op je eerste schooldag nog niet direct alles hoeft te weten. Jongbloed verwerkt het uitleggen van een situatie overigens altijd soepel in de tekst en zo komt het nergens belerend over.
Het boek bestaat uit vijftien hoofdstukken die met elkaar samenhangen, maar ze kunnen ook als losse verhalen worden voorgelezen. Marte Jongbloed schreef al diverse boeken voor oudere kinderen. Ze is vooral bekend als schrijfster van de populaire serie over Herre, waarvoor ze twee keer de Pluim van de Nederlandse Kinderjury kreeg. Jongbloed heeft een heldere schrijfstijl en een fijn gevoel voor kleuterhumor. Soms zit die humor in het taalgebruik, zo telt Flos wel heel raar tot tien, vaker zit de humor in de beschreven situatie. Kinderen zullen plezier beleven aan de streken van die brutale Flos en ook zullen ze genieten van het feit dat ze als lezer meer weten dan de volwassenen in het verhaal.
Het boek is aantrekkelijk uitgegeven met veel kleurige illustraties die gemaakt zijn door Natascha Stenvert. Zij heeft al veel (prenten)boeken geïllustreerd, waaronder de boeken over Kolletje (geschreven door Pieter Feller). Stenvert zal dit jaar samen met André Kuipers het prentenboek voor de komende Kinderboekenweek maken.
De illustraties volgen het verhaal en laten vooral zien wat er gebeurt. Dat is een goede keuze omdat de verhalen vrij lang zijn (voor kleuters) en de illustraties maken het makkelijker voor de jonge toehoorder om het verhaal te volgen.
Stenverts tekenstijl is toegankelijk. Ze geeft de mensen en de omgeving realistisch weer en daarbij valt op dat ze gezichtsuitdrukkingen zo goed weet te treffen. Ook de stemmingen van Flos, een wezentje om direct in je hart te sluiten, zijn makkelijk af te lezen.
Vinnie en Flos Nieuwe vrienden is het eerste deel van een voorleesserie. Ook verschijnen er binnenkort kartonboekjes voor peuters waarin Vinnie en Flos de hoofdrol spelen.

Vinnie en Flos Nieuwe vrienden is een aantrekkelijk voorleesboek dat nadrukkelijk inspeelt op vaak voorkomende kleuterangsten.

Vinnie & Flos Nieuwe vrienden
Marte Jongbloed (tekst) en Natascha Stenvert (illustraties)

Luitingh-Sijthoff, 2019