Katten sparen - Lorna Scobie

De verteller, die we niet zien, kondigt aan vandaag katten te gaan sparen. De verzameling begint met een brokje kaas. Daar komen muizen op af en muizen trekken weer katten aan. Het plan lijkt geslaagd. Maar in de verzameling duiken ook grote katten op en die zijn helemaal niet leuk. Misschien is het toch beter iets anders te gaan sparen.
Katten sparen is vooral een kijkboek. Op de kaas komen veel muizen af en dat zijn allemaal individuen: er zijn grote en kleine muizen, dikke en dunne en ze komen in allerlei kleuren. Het is vooral leuk om te kijken wat ze doen en hoe ze op elkaar en de omgeving reageren. Bijvoorbeeld als de katten in beeld komen zijn er muizen die maken dat ze wegkomen, maar er zijn ook muizen die wel van een uitdaging houden (en muizen die met heel andere dingen bezig zijn en geen oog voor de katten hebben). Overigens belandt er geen enkele muis in de bek van een kat.
Na verloop van tijd verdwijnen de muizen uit beeld en rukken de katten op. Ook hier is het een feest al die verschillende exemplaren te bekijken. Het nodigt uit tot het verzinnen van verhalen. Voor wie dat leuk vindt kan er ook gespeurd worden, bijvoorbeeld naar het aantal gestippelde of het aantal pluizige katten.
Katten sparen is een vrolijk kijkboek voor katten- en muizenliefhebber.

Katten sparen
Lorna Scobie (vertaald door Jesse Goossens)

Lemniscaat, 2019