6 tot 9 jaar
Keesie Kippenkop De rioolridder - Jozua Douglas
Een nieuwe serie die aan deze kenmerken voldoet is Keesie Kippenkop geschreven door Jozua Douglas. Douglas is een populaire kinderboekenschrijver die vooral bekend is van zijn Costa Banana-serie.
Hoofdpersoon Keesie Kippenkop is een dromer met flaporen en hij heeft het niet makkelijk. Hij wordt gepest door klasgenoot Limbo, de zoon van meneer Domper die eigenaar is van de feestwinkel waar Keesies vader werkt.
Op een dag moet Keesie een spreekbeurt houden. Hij wil vertellen over ratten en daarom heeft hij zijn rat Wimpie mee naar school genomen. Wimpie is Keesies beste vriend. De spreekbeurt mislukt jammerlijk en het wordt nog erger als Limbo het plan opvat Keesies rat ‘af te maken’. Limbo en zijn vrienden jagen Keesie op. Als Keesie een open put ziet duikt hij erin en komt in het riool terecht. Daar krijgt hij onverwacht hulp van iemand in een duikerspak. Hij brengt Keesie en zijn rat veilig naar huis.
Maar Limbo geeft niet op, hij stuurt zijn vader naar de feestwinkel. Daar eist meneer Domper dat de rat binnen een dag verwijderd wordt. Als dat niet gebeurt gaat de winkel dicht.
Waar de Costa Banana-serie draait om een generaal met grootheidswaanzin, draait de Keesie Kippenkop-serie om verlegen en niet zo heel dappere mensen die toch voor zichzelf moeten opkomen. Zo moet Keesie heel wat overwinnen om het tegen Limbo op te nemen, maar voor zijn rat wil hij wel vechten. Ook de man uit het riool is niet zo’n held.
Keesie woont alleen met zijn vader, over zijn moeder weten we niets. Keesies vader is ‘de allerleukste vader van de wereld’. Hij is een optimist en hij is een beetje de komische noot in het verhaal, bijvoorbeeld omdat hij altijd verkleed is.
Voor het verhaal begint worden de hoofdpersonages uitgebreid geïntroduceerd. Niet alleen zien we hun portretten, ook wordt er van alles over hen verteld. De schrijver lardeert deze informatie met veel voorbeelden die gepresenteerd worden in lijstjes. Bijvoorbeeld waar Keesie zoal over droomt of welke winkels meneer Domper allemaal bezit.
Het verhaal zelf is overzichtelijk opgebouwd. Douglas heeft een losse pen en hij weet ondanks de korte zinnen het verhaal sfeer en spanning te geven. Het is best een heftig verhaal, Keesie moet alles op alles zetten om het leven van zijn rat te redden. Natuurlijk loopt het goed af. Minder geslaagd is het afgeraffelde einde waar ineens sprake is van meerdere ratten die blijkbaar zonder gevaar huizen en winkels binnen kunnen dringen.
Het boek is geïllustreerd door Hugo van Look die vooral bekend is als illustrator van de Dolfje Weerwolfje-serie van Paul van Loon. Zijn zwart-wittekeningen ondersteunen de tekst en laten bijvoorbeeld duidelijk zien welke emoties een rol spelen. Zo zien we een verbaasde Keesie naar een verzameling goudvissen kijken en zien we bij meneer Domper de stoom uit zijn oren komen als hij zich opwindt. Erg leuk zijn de tekeningen van Wimpie de rat en die van Keesies vader in zijn rare kostuums.
Het eerste deel van de serie Keesie Kippenkop is een spannend verhaal waarin de underdog het opneemt tegen pesters die alles lijken mee te hebben. Douglas laat zien dat je een aantrekkelijk boek kunt schrijven voor beginnende lezers (of lezers die het lezen wat moeilijker onder de knie krijgen) zonder rekening te houden met de AVI-normering.