Thuis bij muis - Pauline Baartmans

 
Pauline Baartmans maakte tien verhaaltjes op rijm over Muis en zijn beer. Baartmans tekent Muis al jaren, eerst op het schoolbord bij haar moeder in de klas en vervolgens op Facebook. Daar moest wel een boekje van komen.
Thuis bij Muis is in alle opzichten een fijn peuterboek. De tekeningen zijn kostelijk, de tekst op rijm leest lekker voor en de onderwerpen van de verhaaltjes sluiten goed aan bij de belangstelling van twee-tot driejarigen. Zo gaat Muis koekjes bakken, naar buiten in de regen, verstoppertje spelen, een fietstochtje maken, in bad en naar bed.
Tekst en tekeningen vertellen samen het verhaal. Het taalgebruik is helder, losjes en hier en daar verfraaid met klankrijke woorden als ‘klisseklassen’ en ‘stimpestampen’. De tekeningen zijn toegankelijk en prettig zacht van kleur zonder zoet te worden. Muis is echt een schatje en Baartmans weet zijn gezichtsuitdrukkingen goed weer te geven. Soms kijkt Muis beteuterd of verschrikt, maar meestal lacht hij want het is een optimistisch type. De tekeningen staan tegen een witte achtergrond en dat maakt het ‘lezen’ van de tekeningen voor peuters makkelijk, zij zijn immers nog niet gewend om veel informatie in een keer te verwerken.

Thuis bij Muis
Pauline Baartmans

Holland, 2018