Vinnie & Flos Huis en Vinnie en Flos Familie Marte Jongbloed

  Eerder besprak ik op kinderboekenpraatjes Het voorleesboek voor kleuters over Vinnie en Flos. Voor wat jongere kinderen verschenen er twee kartonboekjes met Vinnie en Flos in de hoofdrol. Een boekje gaat over het huis waar Vinnie en Flos wonen, het andere boekje gaat over hun familie.

In het familieboek blijken de familieleden van Vinnie en Flos veel overeenkomsten te hebben, ze hebben alle twee onder andere een hippe oma, een sportieve tante, een zorgzame vader en een ondeugend nichtje. Op de tekeningen zien we links de familieleden van Vinnie en rechts die van Flos. Op de rechterpagina staat ook de tekst, korte vierregelige versjes.
Ook in het boekje Huis lopen de avonturen van Vinnie en Flos parallel, zo kunnen ze alle twee niet bij de bel, lopen ze gezamenlijk met vieze voeten het huis binnen en slapen ze in hetzelfde bed. Peuters zullen de bladzijden over de wc zeker leuk vinden, dat is tenslotte een belangrijke ‘kamer’ in een peuterleven. We zien dat Vinnie al op de wc zit en Flos nog op het potje.
Nergens wordt uitgelegd wie of wat Flos is. Daar zullen de meeste peuters geen probleem mee hebben, het is alleen verwarrend als blijkt dat Flossen soms andere gewoontes hebben, zoals hun voorkeur voor het eten van boeken en sokken.
De vrolijke kleurrijke tekeningen van Natascha Stenvert zullen peuters aanspreken. Het allerleukst zijn de tekeningen van de familie Flos, vooral die waar de snelle opa van Flos met zijn haren in de wind zo het boek lijkt uit te sprinten.

Vinnie & Flos Huis en Vinnie en Flos Familie
Marte Jongbloed (tekst) en Natascha Stenvert (illustraties)

Luitingh-Sijthoff, 2019