In de sterren geschreven - Anita Ganeri

Bij de titel, In de sterren geschreven, zou je even kunnen denken een boek over astrologie in handen te hebben. Dat is niet het geval, het boek gaat over de namen van sterrenbeelden en de verhalen die daaraan ten grondslag liggen. De auteur Anita Ganeri, in India geboren maar al jaren wonend in Engeland, verzamelde drie├źntwintig ‘sterrenverhalen’. Ganeri is vooral bekend als schrijfster van informatieve boeken, ze schreef onder andere voor de grappige informatieve serie Waanzinnig om te weten die wordt uitgegeven door Kluitman.
     In dit boek kiest de schrijfster niet voor een informatieve humoristische stijl, maar voor een bloemrijke vertelstijl. Ze schrijft onder andere over een gruwelijk monster met scherpe bronzen klauwen, een doortrapte coyote, een prachtige bosnimf, buidelratten met lange borstelige staarten en een hardvochtige Hemelkoningin. Het zijn bewerkingen van vaak oude verhalen die hier en daar wel wat aan kracht inboeten omdat ze in verkorte vorm worden naverteld, zo zijn vijf bladzijde niet veel om de twaalf roemruchte daden van Herakles te beschrijven.
     Het is leuk dat er in dit boek niet alleen aandacht is voor de Griekse verhalen uit de westerse beschaving, er zijn ook prachtige verhalen uit andere culturen opgenomen. Bijvoorbeeld een verhaal uit het Gilgamej-epos, een oeroud verhaal uit het Midden Oosten of het laatste verhaal uit de Mahabharata over de gang naar de hemel van de vijf Pandava’s. Er zijn ook sterren waar we verschillende verhalen over kunnen lezen, over de zon bijvoorbeeld of de melkweg.

Het boek is erg mooi uitgegeven. Het gebonden boek heeft een groot formaat en staat vol met fraaie, vaak paginagrote illustraties van Andy Wilx. Boven ieder verhaal staan de sterren getekend die het sterrenbeeld vormen met daarin een tekening die terugslaat op het verhaal. Zo kun je zien hoe de constellatie van de sterren en het beeld samenkomen, al is daar vaak wel wat goedwillende fantasie voor nodig.
     De illustraties van Wilx roepen associaties op met het werk van William Morris. Ook Wilx tekent rijke decoratieve herhalende patronen en combineert dit met afbeeldingen van mensen en dieren, die hij met scherpe rake lijnen op papier zet. Voor dit boek koos hij een kleurpalet dat past bij het onderwerp: donkerblauw, goudtinten en zilver domineren.

In de sterren geschreven is een rijk boek vol prachtige verhalen uit verschillende culturen. De illustraties zijn betoverd mooi. Echt een cadeauboek.

In de sterren geschreven
Anita Ganeri (vertaald door Jesse Goossens) met illustraties van Andy Wilx
Lemniscaat, 2019