Poëzie hardop - Hans & Monique Hagen

                                                     

In april 2019 traden Hans en Monique Hagen terug als kinderboekenambassadeurs. Hun termijn van twee jaar zat erop. De kinderboekenambassadeur vraagt aandacht voor kinderboeken uit binnen- en buitenland en benadrukt dat (voor)lezen een groot verschil kan maken in het leven van jonge mensen. Iedere kinderboekenambassadeur, in dit geval een ‘ambassadeux’, kiest een aantal speerpunten. Hans en Monique vroegen onder andere aandacht voor poëzie en riepen op om iedere dag minstens een gedicht (voor) te lezen. Om te laten zien hoe leuk gedichten zijn en hoe je daar (als je dat zou willen) allemaal leuke dingen mee kunt doen schreven ze gedurende een jaar een wekelijkse column in Het Parool. Deze columns zijn nu gebundeld en in boekvorm uitgegeven. Het aantrekkelijke boekje is fraai vormgegeven en geïllustreerd door Maartje Kuiper.

Poëzie hardop is een makkelijke weglezer. Je kunt er doorheen bladeren en willekeurig een van de 95 gedichten lezen die de Hagens in de bundel hebben opgenomen. Leuker is het natuurlijk om hun commentaar bij de gedichten te lezen. Verwacht dan geen uitleg en duiding, daar zijn Hans en Monique niet van. Wat ze vooral willen laten zien is hoe divers en leuk gedichten zijn.
Ze gaan wel in op een aantal veelgestelde vragen, bijvoorbeeld wat een gedicht eigenlijk is en wie dat bepaalt, de dichter of de lezer. Bij hun uitleg staan verhelderende voorbeelden, in dit geval uitdagende gedichten die sommige mensen raar vinden en andere juist geniaal. Ook bespreken ze wat er leuk en bijzonder kan zijn aan een gedicht. Bijvoorbeeld dat een gedicht met weinig woorden veel kan zeggen, dat een gedicht goede raad kan geven (of juist niet), dat een gedicht je met een frisse blik naar het alledaagse kan laten kijken, dat een gedicht je aan het denken kan zetten of dat een gedicht je kan laten lachen. Soms bespreken Hans en Monique specifieke stijlelementen, de functie van een titel bijvoorbeeld of het gebruik van een enjambement. Ook laten ze zien dat sommige dichters het zichzelf moeilijk maken omdat ze voor een vaste vorm kiezen en dat computers geen gedichten kunnen vertalen. 
Het commentaar bij de gedichten is in een losse stijl geschreven die makkelijk en prettig leest. In het boek staan ook veel tips om met gedichten aan de slag te gaan. Hans en Monique geven geen saaie opdrachten, maar ze nodigen uit om te spelen met taal: raad bijvoorbeeld een woord dat is weggelaten of geef het gedicht een nieuwe titel. Alle tips en ideeën zijn aan het einde van het boek nog een keer overzichtelijk onder elkaar gezet.

Poëzie hardop is een boek voor een breed publiek. Het is een fijne kennismaking met de rijkdom van de Nederlandstalige poëzie. Daarnaast laten de Hagens de lezer op verschillende manieren kijken naar de dichtkunst. Voor mensen die werken in het onderwijs is dit inspirerende boek echt een must-have.

Poëzie Hardop
Hans & Monique Hagen (tekst en samenstelling) met illustraties van Maartje Kuiper

Querido, 2019