De winnaars van de Zilveren Penselen 2019Op 29 juni maakte de CPNB bekend wie in 2019 een Zilveren Penseel of Vlag en Wimpel heeft gewonnen. Op 1 oktober tijdens het Kinderboekenbal wordt de winnaar van de Gouden Penseel bekend gemaakt.

De Penseeljury werd dit jaar gevormd door: Jessica Jongkind, Joke Linders, Marleen Ram, Peter van Rossum en Marlies Visser (voorzitter).
De Penseeljury beoordeelde 153 boeken, ‘een rijk en gevarieerd aanbod’. Ze keken naar, en spraken over, ‘het samenspel tussen illustraties en tekst; of de tekeningen uitbeeldden wat de tekst vertelde of daar nog iets aan toe konden voegen; over wat mogelijk is binnen het gebruikte materiaal. We discussieerden over vlakverdeling en typografie, over verbeeldingskracht en expressie, over lijnvoering en kleurgebruik, maar ook over de vlakverdeling en het boek als geheel. En zo kwamen we als vanzelf op maar liefst acht Zilveren Penselen en twaalf Vlag en Wimpels!

Dit jaar zal er ook een Boekensleutel worden uitgereikt. Het gaat om een boek waar ‘inhoud beeld wordt, illustraties uit typografie bestaan en samen zo een krachtig en overtuigend verhaal vertellen. Met de voordracht voor de Boekensleutel spreken de Griffel en Penseeljury hun gezamenlijke waardering uit voor deze titel. De bekroonde titel wordt 1 oktober bekendgemaakt.

De winnaars van de Zilveren Penselen zijn: